Početak » Aktuelno
 

Izložba grafika „Odsjaj darova“

U Gradskoj galeriji u Požarevcu otvorena je izložba grafika mr. Miroslava Stanojlovića pod nazivom “Odsjaji darova” koja predstavlja jedan od vidova umetničke vizije autora čijim opusom dominira pregnuće za očuvanje kulturne tradicije srpskog naroda. Stanojlović je zaposlen u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Vodio je radove na konzervaciji zidnih fresaka u manastiru Mileševa, Gračanici, Lazarici, Visokim Dečanima kao i konzervaciju fresaka iz Viminacijuma koje se nalaze u požarevačkom Narodnom muzeju a predstavljaju najlepše primere kasnoantičke umetnosti. Odlukom Svetog arhijerejskog sinuda Srpske pravoslavne crkve angažovan je kao predavač na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu.

– Mija je pravi majstor za suptilnu varijaciju forme, teksture, tona, prostora, linearne i zrnaste gustine, čime ostvaruje različitost atmosfere. Umetnički grafički postupak oplemenio je upotrebom sintetičkih smola, čime je ostvario tehnički preduslov za bogat estetski concept. Permanenti istraživački postupak usvojene grafičke vrednosti nametnuo je da i likovna ideja ima ishodište u razotkrivenim svojstvima primenjenih materijala. Slikarstvo Mije Stanojlovića nesumljivo zauzima jedno od vidnih mesta na savremenoj srpskoj likovnoj sceni, rekla je Violeta Tomić.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Miomir Ilić, naglasivši da je praznik Sretenje značajan dan za Srbiju i građane Srbije, jer predstavlja početak borbe za nacionalno oslobođenje u Prvom srpskom ustanku 1804. godine i dan rođenja demokratije u Srbiji donošenjem Sretenskog ustava 1835. godine

– Slobodarski duh srpskog naroda začet u borbi za oslobođenje od viševekovnog turskog ropstva, potvrđen je tokom Prvog i Drugog svetskog rata do današnjih dana kadgod se branila sloboda. Današnji Dan Državnosti pored ovih podsećanja na tradiciju slobodarskog duha srpskog naroda obeležavamo i isticanjem mnogih vrednosti koje smo stvorili u slobodi. I ova izložba Miroslava Stanojlovića svedoči o očuvanju kulturnog indentiteta srpskog naroda. Miroslav Mija Stanojlović pripada onoj grupi umetnika, koji uspešno poznaju duhovnu prošlost Srbije sa svojim vremenom. Zahvaljujući njegovoj umetničkoj posvećenosti istorijskom nasleđu, konzervirana su dva bisera srpske culture “Beli anđeo” i “Sveti Sava” u manastiru Mileševi, koji predstavlja genetsku kartu opstanka malog naroda na tlu Balkana. Konzervatorsko – restauratorski i slikarski opus Miroslava Mije Stanojlovića je bogat i raznovrstan što i ovom izložbom i potvrđuje”, kazao je Ilić.

Na kraju Miroslav Stanojlović, čiji je Požarevac zavičajni grad, zahvalio se na toploj dobrodošlici rečima:

– U narodu postoji poslovica „Neće iver daleko od panja”. Ja se danas osećam kao jedan iver koga su životne okolnosti daleko odbacile, a koji se, eto, vratio svom panju, svom postojanju. I ne samo kao takav iver, nego kao iver zbog koga je čitav naramak sišao dole da ga podigne i u svoje okrilje pridruži obilju. Moja životna filozofija je bila – uvek radi malo više nego što je potrebno i neće ti biti potrebne preporuke. Druga filozofija je, da na časnu trpezu srpsko postojanja uvek dodaj više nego što sa nje uzimaš. Ubeđen, ovom izložbom prinosim bogat dar iz svog opusa koji sam ostvario pre desetak godina i koji pridružujem svom konzervatorskom radu”.

Otvaranju ove jedinstvene izložbe, pored brojnih posetilaca, prisustvovali su gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević i narodni poslanik Žarko Pivac a u kulturno – umetničkom programu nastupili su Srećko Vasić profesor i Darko Marković učenik Srednje muzičke škole.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter