Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Izložba povodom jubileja Pokreta gorana

Priroda – večita inspiracija

Požarevac je kao kolevka Pokreta gorana zaslužio da baš u tom gradu, gde je izvedena i prva radna akcija mladih ove organizacije, bude otvorena izložba posvećena 55. godišnjici Pokreta gorana Srbije. U holu Centra za kulturu postavku umetničkih dela je otvorio gradonačelnik Požarevca Miomor Ilić, nakon čega se ispred organizatora izložbe obratio sekretar Pokreta gorana Srbije Miroslav Mihajlović.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

Gradonačelnik Ilić, istakao je da su gorani Srbije za proteklih 55 godina okrenuli novu stranicu u životu pošumLjavanja goleti i obnovi šumskog fonda u Srbiji, i dodao:

-Oni su ostali zabeležili svetlosnim i slikarskim zapisom velikih entuzijasta i LjubiteLja prirode. Umetnici na slikarskim delima dokumentuju i svedoče o vremenskim, duhovnim i umetničkim koordinacijama tadašnjeg i sadašnjeg trenutka i hronološki nam razvrstavaju trud i zalaganje goranskih brigada. Njihova dela nam 2015. godine upotpunjuju ovaj jubilej postojanja i rada Pokreta gorana Srbije. Različite tendencije, među izloženim slikarskim radovima čine ovu izložbu atraktivnom i raznovrsnom, ali govore o bogatstvu i stanju poetike i prirode i daju veliki doprinos obeležavanju Dana Pokreta gorana Srbije i Svetskog dana šuma.

Sekretar Pokreta gorana Srbije, ukazao je na to da je postavka u Požarevcu  retrospektivna izložba slika od prve do dvadesete međunarodne likovne goranske, i nastavio:

– Organizator je Međunarodne goranske likovne kolonije. Selekcijom je odabrano 55 slikarskih radova i 5 skulptura, u kontekstru 55 godina rada i uspešnog delovanja gorana. Izložba je priređena baš u Požarevcu jer je upravo na Čačalici izvedena prva goranska akcija, 25. oktobra 1960. godine. Taj datum uzet je za Dan Pokreta gorana Srbije.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter