Početak » Aktuelno
 

Kolevka srpskog pravosuđa

Na zgradi Politehničke škole u Požarevcu otkrivena je spomen ploča na mestu gde se nalazio prvi Nahijski sud, osnovan daleke 1821. godine, čime je ova varoš postala kolevka pravosuđa u modernoj istoriji Srbije. Ploča je otkrivena u sklopu obeležavanja jubileja Velikog – 190. godišnjice Nahijskog suda u Srbiji koji je, ukazom kneza Miloša Obrenovića od 7. maja 1821. godine, osnovan u Požarevcu.

Spomen obeležje su svečano otkrili vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Požarevcu, sudija Dragan Vučićević i Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević. Sud se nalazio u zgradi koja se zvala Vasićeva kuća, na mestu gde je kasnije izgrađen Dom trgovačke omladine Beograda, današnja Politehnička škola. Osnivanjem suda započet je proces stvaranja moderne srpske države u 19-om veku, sa usatljenom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, istakao je sudija Vučićević.

Gradonačelnik Miodrag Milosavljević je ukazao da otkrivanjem Spomen ploče i obeležavanjem ovog velikog jubileja Požarevac želi da pokaže da je bio važan činilac u procesu izgradnje moderne srpske državnosti. Centralna manifestacija obeležavanja devetnaest decenija od osnivanja Prvog suda u Požarevcu Nahijskog biće održana 9. decembra.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter