Почетак » Актуелно » О Граду
 

Коњичка сезона на Тодорову суботу

По традицији у селу Касидол код Пожаревца

По традицији која сеже у давна времена, коњичка сезона отворена је на Тодорову суботу у Касидолу надомак Пожаревца које слови за село коња, витезова и племенитих Људи. Ова коњичка манифестација има традицију дугу преко сто година и по значају је друга у Округу после Љубичевских коњичких игара. Организатор такмичења је касидолска секција Коњичког друштва „Кнез Михаило“, уз свесрдну подршку Града Пожаревца, Месне заједнице Касидол, Туристичке организације и многобројних спонзора са овог подручја. Отварајући манифестацију, председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић је рекао да су у претходних петнаестак година коњарство и коњички спорт неоправдано ставЉени у запећак и поручио да ће локална самоуправа дати све од себе да коњички спорт поново врати на место које заслужује.

Тодорова субота у Касидолу

Тодорова субота у Касидолу

-Пожаревац и Касидол морају да се поносе Љубичевском Ергелом и Љубичевским коњичким играма и да се сви поносимо Касидолцима, који су још у старој Југославији прославили Пожаревац и коњички спорт. Управо ових дана имали смо посете амбасадора Индонезије и Алжира, који су изразили жеЉу да сачине један пул од неколико земаЉа, које ће донирати одређени новац за Љубичевску Ергелу и тиме пружити значајну подршку коњичком спорту на овом подручју, казао је Спасовић.

Тодорова субота у Касидолу

Тодорова субота у Касидолу

На програму су биле три галопске трке и традиционална парада фијакера. У трци „Меморијал Зорана Ивића – Мигље“ на 1.200 метара, тријумфовало је грло „Hallo Baby“ са Васиљевићем у седлу и постигнутим временом 1.18,4, други је био „Јулијан“ са јахачем Гнесијем и трећи „Сецуритy Пи“ са џокејом Јовановићем. Пехаре победничкој екипи уручили су Слађан Ивић и Бобан Стојадиновић. Главна трка „Свети Тодор“ на 1.600 метара, припала је грлу „Тони Монтана“ са јахачем Крстићем, које је ову дистанцу претрчало за 1.43,2, а следе „Јуца“са џокејом Јовановићем и „Атила Трлић“ са Вујковићем у седлу. Власнику победничког грла Славиши Вујићу пехар је уручио председник Скупштине града Бане Спасовић. У трци „Пехар села Касидола“ први кроз циЉ је пројурио „Јулијан“ са јахачем Гнесијем, друго место припало је грлу „Гардоприм Голд“ са џокејом Станојловићем и треће грлу „Пиццоло Денцер“ са Вујчићем у седлу. Награде је уручио Љубисав Биса Костић, један од најстаријих чланова клуба и човек из чије су штале потекла чувена грла Торнадо, Торина и Тина, освајачица трипле круне.

kasidol_cover

kasidol_2

Подели са другима: Facebook Twitter