Početak » Aktuelno » O Gradu
 

KOSTOLAC OBELEŽIO DAN GRADSKE OPŠTINE

Sinoć je svečanom sednicom obeležen Dan Gradske Opštine Kostolac, koji od svog ustanovljenja broji već osmu godinu.

Ove godine, dan kasnije, okupili su se gosti Kostolca, kao i rukovodstva lokalnih samouprava da na svečanoj sednici proslave ovaj, pažnje vredan, jubilej. Pored povelja zaslužnima, program sednice sadržao je i obraćanje predsednika skupštine, Nenada Markovića, kao i predsednika Gradske Opštine Kostolac Ivana Savića koji je pozdravio sve goste i u kratkim crtama predstavio sve one značajne projekte koji su realizovani ali i one koji će u bliskoj budućnosti biti završeni na dobrobit svih meštana. Pored njih, prisutnima se obratio i gradonačelnik požarevca Bane Spasović koji je naveo odličnu saradnju koju Grad Požarevac ima sa kostolačkim rukovodstvom.

– Oduvek sam se snažno protivio svim nagoveštajima i insinuacijama vezanim za rivalitet Požarevca i Kostolca. Timu svojih saradnika i meni, kao gradonačelniku Požarevca, saradnja sa predstavnicima kostolačke vlasti uveliko je olakšana zbog njihovog marljivog rada, stručnosti, i na kraju, ako hoćete, i zbog njihovih godina koje garantuju energiju koja je svima nama u Srbiji preko potrebna. Dragi prijatelji, molim vas da mi verujete da ovo govorim ne zbog povoda i mesta na kome se nalazim, ali zaista nemam nijednu dilemu kada kažem da je Kostolac pravi dragulj kada je reč o mestima koja su ljudi rado naseljavali a priroda obilato darivala. Čuveni Viminacijum, kao i naselja pre i posle njega, govore sama za sebe da je ovo mesto bilo kroz istoriju od velike važnosti po mnoge civilizacije. – naveo je između ostalog požarevački gradonačelnik.

Podsetimo, Kostolac je imao status opštine Požarevačkog sreza u periodu od 1949. godine, pa sve do 1956. godine. Posle ovog perioda, područje Kostolca ulazi u sastav Opštine Požarevac kao gradska mesna zajednica. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, donešenim 27. decembra 2007. godine, nekadašnja Opština Požarevac dobila je status grada, a za gradsku mesnu zajednicu Kostolac stvorena je mogućnost za osnivanje gradske opštine. Gradska Opština Kostolac definisana je 2009. godine, izmenama i dopunama statuta Grada Požarevca. U decembru iste godine organizovani su lokalni izbori za skupštinu Gradske Opštine Kostolac, koja je i konstituisana na svečanoj sednici skupštine Gradske Opštine Kostolac – 29. januara 2010. godine, tako da se ovaj datum slavi kao praznik Gradske Opštine Kostolac.

Građani seoskih mesnih zajednica na referendumu održanom 2009. godine, opredelili su se da žele da uđu u sastav Gradske Opštine Kostolac, tako da Gradska Opština Kostolac danas u svom sastavu ima četiri okolna sela, a to su: selo Kostolac, Ostrovo, Klenovnik i Petka.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter