Почетак » Актуелно » О Граду
 

КОСТОЛАЦ ОБЕЛЕЖИО ДАН ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

Синоћ је свечаном седницом обележен Дан Градске Општине Костолац, који од свог установљења броји већ осму годину.

Ове године, дан касније, окупили су се гости Костолца, као и руководства локалних самоуправа да на свечаној седници прославе овај, пажње вредан, јубилеј. Поред повеља заслужнима, програм седнице садржао је и обраћање председника скупштине, Ненада Марковића, као и председника Градске Општине Костолац Ивана Савића који је поздравио све госте и у кратким цртама представио све оне значајне пројекте који су реализовани али и оне који ће у блиској будућности бити завршени на добробит свих мештана. Поред њих, присутнима се обратио и градоначелник пожаревца Бане Спасовић који је навео одличну сарадњу коју Град Пожаревац има са костолачким руководством.

– Одувек сам се снажно противио свим наговештајима и инсинуацијама везаним за ривалитет Пожаревца и Костолца. Тиму својих сарадника и мени, као градоначелнику Пожаревца, сарадња са представницима костолачке власти увелико је олакшана због њиховог марљивог рада, стручности, и на крају, ако хоћете, и због њихових година које гарантују енергију која је свима нама у Србији преко потребна. Драги пријатељи, молим вас да ми верујете да ово говорим не због повода и места на коме се налазим, али заиста немам ниједну дилему када кажем да је Костолац прави драгуљ када је реч о местима која су људи радо насељавали а природа обилато даривала. Чувени Виминацијум, као и насеља пре и после њега, говоре сама за себе да је ово место било кроз историју од велике важности по многе цивилизације. – навео је између осталог пожаревачки градоначелник.

Подсетимо, Костолац је имао статус општине Пожаревачког среза у периоду од 1949. године, па све до 1956. године. После овог периода, подручје Костолца улази у састав Општине Пожаревац као градска месна заједница. Законом о територијалној организацији Републике Србије, донешеним 27. децембра 2007. године, некадашња Општина Пожаревац добила је статус града, а за градску месну заједницу Костолац створена је могућност за оснивање градске општине. Градска Општина Костолац дефинисана је 2009. године, изменама и допунама статута Града Пожаревца. У децембру исте године организовани су локални избори за скупштину Градске Општине Костолац, која је и конституисана на свечаној седници скупштине Градске Општине Костолац – 29. јануара 2010. године, тако да се овај датум слави као празник Градске Општине Костолац.

Грађани сеоских месних заједница на референдуму одржаном 2009. године, определили су се да желе да уђу у састав Градске Општине Костолац, тако да Градска Општина Костолац данас у свом саставу има четири околна села, а то су: село Костолац, Острово, Кленовник и Петка.

 

Подели са другима: Facebook Twitter