Почетак » Актуелно
 

Културно-уметничким програмом обележено 35 година Центра за културу Пожаревца

У Великој сали Центра за културу одржано културно-уметничко вече поводом 35 година од усељења у нову зграду Дома културе.

Сви они који су одрасли уз културу овога града, подсетио је директор ЦЗК Драги Ивић, памте Дом омладине у улици Кнеза Лазара, где се сада налази Музичка школа, у којој су одрасле генерације фолклораца, цртача, глумаца, музичара, чак и стонотенисера.
Када је он постао тесан, покренута је акција самодоприноса да се изгради нови Дом омладине и пионира, како се тада звао.

„Истовремено 1978. године формиран је Центар за културу и у ишчекивању отварања ове зграде вредно смо радили у тадашњем биоскопу Култура, сада Политехничкој школи. Та времена су брзо прохујала и 14. априла 1982. године уследило је отварање, тада, а и сада величанственог Дома културе, који је наш град избацио у орбиту великих српских градова бар када је култура у питању. Створени су услови да драматично брзим и великим корацима напредујемо“, казао је Ивић.

Слављеник је, супротно пракси, даривао оснивача уметничком сликом која је рад академског сликара Миливоја Богосављевића и захвалницом, али се и оснивач достојно реванширао.

„Ова установа је прославила град Пожаревац у културолошком смислу и утицала на генерације, од најмлађих до најстаријих. Знамо колико је ова установа важна за позоришни репертоар, фестивале, концерте, биоскопске представе“, казао је Бојан Илић председник Скупштине града Пожаревца.

У програму су учествовали песници, рецитатори, оркестар Центра за културу „Гвардиа“, Градски ансамбл народних игара и песама (ГАНИП), глумци Позоришта „Миливоје Живановић“, Градски женски хор „Барили“, БС „Амадеус“, ПК „Болеро“, Бранко Пражић, саксофониста Предраг Пауновић…

Подели са другима: Facebook Twitter