Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Ljubav i razumevanje u Ruskom domu

Pod pokroviteljstvom grada Požarevca, u organizaciji Agencije za obrazovno – pedagoške usluge „Kodeks“ i Centra za kulturu, u Ruskom domu u Beogradu otvorena je izložba slika pod nazivom „ Ljubav i razumevanje“.

Ova umetnička dela nastala su na istoimenoj Međunarodnoj koloniji, organizovanoj u znak sećanja na tragično stradalog novinara Mileta Veljkovića, na kojoj je učestvovao veliki broj slikara iz zemlje i sveta.

– Za oslobođenje Požarevca poginulo je 25 ruskih vojnika. Godine 1962. sa prostora Majdanpeka, pa sve do Mladenovca, u Spomen – kosturnicu na Čačalici preneti su skeleti 441 poginulog vojnika Crvene armije. Imena i prezimena 180 poginulih vojnika ni do danas nisu poznata. Pet godina kasnije, na prostoru Spomen parka Čačalica, iz Sovjetskog Saveza, dopremljena je i posađena 441 breza. Tokom bombardovanja, oštečeno je 300, koji su zajedno sa prijateljima iz Rusije 2007. godine, ponovo posađene na ovom prostoru, podsetio je Pivac.

Pored Čačalice, Požarevac ima još nešto čime se ponosi što drugi gradovi nemaju, a to je najveća galerija na Balkanu, koja se nalazi pod krovom Agencije za pedagoško – obrazovne usluge „Kodeks„. Već godinama ovde radi Udruženje likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ koje okuplja nekoliko stotina akademskih i amatera iz Srbije i sa svih meridijana: iz Rusije, Indije, Meksika, Bugarske, Japana, Hrvatske, Slovenije… U nizu aktivnosti ovog Udruženja ističu se slikarske kolonije međunarodnog karaktera „Ljubav i razumevanje“ i „Balkane moj“. Slikarska dela koja nastaju u okviru tih kolonija predstavljaju se javnosti na izložbama kakva je i ova poslednja upriličena u Ruskom domu.

Čast da otvori izložbu pripala je gradonačelniku Požarevca, Miodragu Milosavljeviću:

– Ponosan sam što sam rođen i što živim u gradu, u kome je stvarana istorija Srbije. Za one koji ne znaju, u Požarevcu je formiran prvi Nahijski sud, osnovana prva Garda i prva Vojna akademija… To znači da smo, na neki način, stvaraoci državnog uređenja, tada već monarhije dinastije Obrenovića. Još po nečemu smo bili poznati. Po broju klavira, Požarevac se nalazio na drugom mestu, odmah iza Beograda. To pokazuje koliko, ustvari, Požarevljani vole umetnost i kulturu. Mislim da smo jedan od retkih gradova, koji dosta energije i novca ulaže u kulturu, a sve u cilju očuvanja kulturne baštine i umetnosti… Drago mi je što danas da uživamo u ovim umetničkim delima, kao što smo i uživali pre tri godine, kada je grad Požarevac, Beogradu podario izložbu slika, poznate slikarke Požarevljanke Milene Pavlović Barili, napomenuo je Milosavljević.

Brojne ljubitelje umetnosti pozdravila je i vlasnica požarevačke Agencije „Kodeks“ i osnivač Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“, Snežana Milošević :

-Hvala svima, zbog kojih sam plakala, bez njih se nikada ne bih smejala. Hvala svima koji su rušili moj ponos, bez njih nikada ne bih bila ono što jesam. Hvala svima koji su dolazili i odlazili iz mog života, dali malo, a odneli puno. Bez njih ne bih naučila da cenim mnoge stvari u životu. Hvala vam, što ste večeras ovde, rekla je Miloševićeva.

Svečanoj atmosferi u Ruskom domu doprineli su glumci Lepomir Ivković i članovi Plesnog studija „Bolero“. Nakon njihovog nastupa usledila je dodela specijalnih priznanja organizacijama i pojedincima od strane organizatora izložbe. Narodni poslanik Žarko Pivac i gradonačelnik, Miodrag Milosavljević, uručili su slike, darove Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“, direktoru Ruskog doma, rukovodiocu umetničkog programa, Udruženju srpsko-kubanskog prijateljstva i ambasadorki Kube.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter