Почетак » Актуелно » О Граду
 

Љубав и разумевање у Руском дому

Под покровитељством града Пожаревца, у организацији Агенције за образовно – педагошке услуге „Кодекс“ и Центра за културу, у Руском дому у Београду отворена је изложба слика под називом „ Љубав и разумевање“.

Ова уметничка дела настала су на истоименој Међународној колонији, организованој у знак сећања на трагично страдалог новинара Милета Вељковића, на којој је учествовао велики број сликара из земље и света.

– За ослобођење Пожаревца погинуло је 25 руских војника. Године 1962. са простора Мајданпека, па све до Младеновца, у Спомен – костурницу на Чачалици пренети су скелети 441 погинулог војника Црвене армије. Имена и презимена 180 погинулих војника ни до данас нису позната. Пет година касније, на простору Спомен парка Чачалица, из Совјетског Савеза, допремљена је и посађена 441 бреза. Током бомбардовања, оштечено је 300, који су заједно са пријатељима из Русије 2007. године, поново посађене на овом простору, подсетио је Пивац.

Поред Чачалице, Пожаревац има још нешто чиме се поноси што други градови немају, а то је највећа галерија на Балкану, која се налази под кровом Агенције за педагошко – образовне услуге „Кодекс„. Већ годинама овде ради Удружење ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ које окупља неколико стотина академских и аматера из Србије и са свих меридијана: из Русије, Индије, Мексика, Бугарске, Јапана, Хрватске, Словеније… У низу активности овог Удружења истичу се сликарске колоније међународног карактера „Љубав и разумевање“ и „Балкане мој“. Сликарска дела која настају у оквиру тих колонија представљају се јавности на изложбама каква је и ова последња уприличена у Руском дому.

Част да отвори изложбу припала је градоначелнику Пожаревца, Миодрагу Милосављевићу:

– Поносан сам што сам рођен и што живим у граду, у коме је стварана историја Србије. За оне који не знају, у Пожаревцу је формиран први Нахијски суд, основана прва Гарда и прва Војна академија… То значи да смо, на неки начин, ствараоци државног уређења, тада већ монархије династије Обреновића. Још по нечему смо били познати. По броју клавира, Пожаревац се налазио на другом месту, одмах иза Београда. То показује колико, уствари, Пожаревљани воле уметност и културу. Мислим да смо један од ретких градова, који доста енергије и новца улаже у културу, а све у циљу очувања културне баштине и уметности… Драго ми је што данас да уживамо у овим уметничким делима, као што смо и уживали пре три године, када је град Пожаревац, Београду подарио изложбу слика, познате сликарке Пожаревљанке Милене Павловић Барили, напоменуо је Милосављевић.

Бројне љубитеље уметности поздравила је и власница пожаревачке Агенције „Кодекс“ и оснивач Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“, Снежана Милошевић :

-Хвала свима, због којих сам плакала, без њих се никада не бих смејала. Хвала свима који су рушили мој понос, без њих никада не бих била оно што јесам. Хвала свима који су долазили и одлазили из мог живота, дали мало, а однели пуно. Без њих не бих научила да ценим многе ствари у животу. Хвала вам, што сте вечерас овде, рекла је Милошевићева.

Свечаној атмосфери у Руском дому допринели су глумци Лепомир Ивковић и чланови Плесног студија „Болеро“. Након њиховог наступа уследила је додела специјалних признања организацијама и појединцима од стране организатора изложбе. Народни посланик Жарко Пивац и градоначелник, Миодраг Милосављевић, уручили су слике, дарове Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“, директору Руског дома, руководиоцу уметничког програма, Удружењу српско-кубанског пријатељства и амбасадорки Кубе.

Подели са другима: Facebook Twitter