Почетак » Актуелно » О Граду
 

Масовна посета Ноћи музеја

Традиционална манифестација Ноћ музеја одржана је и у Пожаревцу где су своја врата и капије отвориле све музејске установе у Пожаревцу. Од 18 сати до после поноћи посетиоци су могли да разгледају експонате, разговарају са кустосима, информишу се о понуди.

На спомен обележју „Пожаревачки мир“ је председница Управног одбора ове фондације и заменица градоначелника Пожаревца, Вукица Васић изразила задовољство што је Пожаревац по пети пут учесник Ноћи музеја, као и то што је из године у годину све већи број посетилаца. – По први пут, на моје велико задовољство Фондација „Пожаревачки мир“ нуди сталну поставку, која је реализована 27. априла ове године и представља круну рада. Свакако да је овај комплекс значајан за читав округ, а већерас су сви у прилици да виде ову целину, која дочарава период с почетка 18 века. Ноћ музеја је прилика да се на другачији начин доживи уметност и историја али је и прилика да сви на тренутак одемо из 21 века у прошлост и историју, рекла је Васић новинарима.

У централној музејској згради на располагању посетиоцима била је стална поставка, али уз кустосе који су неуморно групама објашњавали периоде и експонате. Кустос Теодора Бранковић сматра да је надмашена прошлогодишња посећеност. – Већ пре шест сати су почели да улазе први посетиоци, наши кустоси и сарадници не могу да узму дах, јер је изузетно интересовање, а ми смо ту да испунимо жеље оних који долазе и приближимо им благо које чувамо у нашем музеју и свим осталим објектима.

У Градској галерији је поставка „Свет нихонги“ – јапанске графике, лутака и модела јапанске хране. Руководилац ове галерије Виолета Томић слаже се да је реч о изузетној манифестацији која се обележава свуда у свету. – Она доприноси ширењу културе града, афирмацији онога што се ради када су у питању културна дешавања у граду. Грађани се одазивају у све већем броју и ми смо одушвљени, каже Томићева.

Фондација Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили, Музеј културне историје у Немањиној, Кућа Добрњчевих, Етно парк Тулба, Мала галерија народног музеја, Кланкова галерија…сви музејски и галеријски капацитети Пожаревца били су на располагању грађанима, а интересовање није изостало овај пут, напротив, слажу се запослени у овим установама, повећано је у односу на прошлу и раније године.

Подели са другима: Facebook Twitter