Почетак » Актуелно » О Граду
 

Међу добитницима Пожаревљанин Живорад Ђурић

Додељене плакете за најплеменитији подвиг године

Међу добитницима традиционалних признања листа „Вечерње новости“ за најплеменитије подвиге године,  уручене у Скупштини Београда, био је и житељ града Пожаревца Живорад Ђурић, познат као „Жића Марадона“ коме је ово признање додељено за хуманитарни рад у претходној години.

humanitarni_rad_44

Академик Матија Бећковић, који је председавао жиријем за доделу плакета, казао је да су данас јавности представљени “најплеменитији јунаци који су претходне године учинили најплеменитија дела”. “Што су године горе и људи бездушнији, племенити подвизи су насушнији… Што се јаче распаљују мрзије и умножавају увеле душе, то су подвизи драгоценији”, казао је Бећковић.

Златна плакета за појединачни најплеменитији подвиг у Србији током 2015. године уручена је младићу из Вишеграда, који је спасио шесторо људи из запаљеног Дома за старе у Миријеву.

За дечји најплеменитији подвиг златна плакета припала је једанаестогодишњем Николи Влајковићу из Краљева, који је из запаљеног аутомобила извукао своју једногодишњу сестру.

Награду за колективни најплеменитији подвиг, која је припала мештанима села Стапоновићево код Новог Сада, у њихово име уручена је житељки Драгослави Кокотовић.

Златна плакета која се додељује постхумно припала је четворочланој хеликоптерској посади Војске Србије и медицинарима из Новог Пазара, који су погинули покушавајући да сачувају живот пет дана старог Шахина Адемовића.

humanitarni_rad_1

Специјалне плакете уручуне су чувару специјалног резервата “Увац” Мустафи Коленовић за спасавање петоро дављеника из Златарског језера, раднику ЈП “Железнице Србије” Зорану Симоновићу за спасавање више од 50 путника из воза којем су отказале кочнице, студенту Јовану Симић за организовање најуспешније хуманитарне акције, пензионерки Слободанки Лекић за помоћ болеснима и сиромашнима, Живораду Ђурићу за дугогодишње помагање сиромашним породицама, ђацима и избеглицама.

Добитник специјалне плакете је и Ирац Марк Китинг, који је у хуманитарној акцији за децу оболелу од рака прикупио око 4.000 евра, пешачећи до Крфа и натраг.

Постхумна специјална плакета припала је Славиши Кадићу из Лешка на Косову и Метохији, који је погинуо спасавајући млађе колеге.

humanitarni_rad_2

Свечаној додели плакета у Скупштини града Београда присуствовао је председник Србије Томислав Николић.

У акција “Најплеменитији подвиг године”, установљеној након земљотреса у Скопљу 1963. године, дневни лист “Вечерње новости” више од пола века одаје признање деци, поједницима и групама истакнутим својом хуманошћу, храброшћу и добротом.

Међу високим званицама додели награда овог реномираног листа били су председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић и чланица Градског већа Весна Пејић. Они су овај боравак међу друштвеном елитом наше државе, како је Спасовић истакао на свом профилу на друштвеним мрежама, искористили да Пожаревац представе у најбољем светлу и позову их у посету.

Подели са другима: Facebook Twitter