Почетак » Актуелно
 

На седници Скупштине Града Пожаревца усвојен први ребаланс и Предлог Програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца за 2017. годину

Буџет Града износи 4 милијарде и 680 милиона динара, од те суме за инвестиције је издвојено око 1,5 милијарди динара.

Структура капиталних издатака је следећа:

Из Буџетског фонда за заштиту животне средине 960 милиона и 689 хиљада динара, из Програма мера за унапређење услова живота на територији Града Пожаревца 193 милиона  и 616 хиљада динара и из буџетских и сопствених средстава 248 милиона и 234 хиљде динара.

Трансфер Градској општини Костолац износи 315 милиона и 753 хиљаде  динара од овог укупног трансфера на текући одлази 131 милион и 173 хиљде динара и на капиталан трансфер одлази 184 милиона 580 хиљада динара.

Овим ребалансом буџета, обезбеђена су средства за реализацију 86 капиталних пројеката. Најављено је увођење ЛЕД расвете, уређење 45 улица, озбиљни радови на водоснабдевању, изградњи топлификационе и канализационе мреже, уређење дивљих депонија…

Након детаљног и исцрпног излагања, грађани и одборници могли су да се упознају са свим радовима и великим бројем пројеката који ће се у овој и наредним годинама финансирати у нашем граду. До краја године Пожаревац би требало да добије укупно 45 обновљених и асфалтираних улица, са укупно преко 20 километара асфалта. Само за ове потребе издвојено је скоро 280 милиона динара. Сређивања улица вршиће се у свакој месној заједници, а поред тога предвиђена је и реконструкција школских игралишта у више сеоских месних заједница, у складу са политиком равномерног развоја сеоских и градских месних заједница. Одлука је да се најпре ради подземна инфраструктура, а да се потом улице комплетно сређују. Градоначелник је замолио грађане да буду стрпљиви, јер ће градилишта нићи по целом граду и сигурно ће долазити и до промене режима саобраћаја и осталих појава које прате обимне радове на инфраструктури, и да се све то пре свега ради због њих. Поред тога градоначелник је најавио и озбиљна улагања у побољшање туристичке понуде града. Грађани Пожаревца већ неколико месеци очекују покретање највеће инвестиције у граду у последњих 30 година – отварање Стоп шопа. По том питању градоначелник је најавио скори почетак радова уз образложење да је локацијска дозвола издата пре десетак дана и да се радови очекују. Са изградњом ритејл парка повезано је и уређење центра града, јер се очекује да са њим град добије практично још један центар, тако да је неопходно на време уредити и постојеће најуже градско језгро. Градоначелник је најавио и израду пројеката за уређење центра, који деценијама није мењан, иако за улепшавање и доградњу има много простора. Поред тога одлучено је и да се настави са уређењем Хиподрома, изградњом лавиринта и авантура парка у Љубичеву као и да се заврши изградња трим стазе.

Заменик градоначелника Града Пожаревца Саша Павловић образлагао је тачке које се односе на приходе које град добија из фондова за заштиту животне средине, а које су такође саставни део ребаланса. Павловић је детаљно образложио увођење ЛЕД расвете  на читавој територији града. Одлучено је да се пројекат финансира из буџета града, што је значајно јефтиније него када би се пројекат реализовао кроз јавно приватно партнерство. Очекује се да поред квалитетнијег осветљења, град годишње само на расвети уштеди више од 60 милиона динара, као и да се инвестиција исплати за само три и по године. Замениће се застарела расвета у Хали спортова у Пожаревцу у виду елиминисања еколошки неприхватљивих извора светлости, у износу од 4,5 милиона динара а за реконструкција јавне расвете инсталацијом ЛЕД расвете на територији Града Пожаревца у функцији заштите животне средине у виду елиминисања еколошошки неприхватљивих извора светлости и индиректног смањења емисије штетних гасова издвојено је 172 000 000 динара.

Саша Павловић изјавио је и да је одлучено да се најкрупније инвестиције реализују прве како се не би дошло у ситуацију да се оне изводе зими. Такође, одлучено је да се приступи реконструкцији свих улазних праваца у град, и да се то реализује у наредних неколико година. „За све улице у којима се раде подземне инсталације већ се раде пројекти асфалтирања. Ми већ правимо план за следећу годину“, најавио је Павловић. Од већих инвестиција када је асфалтирање у питању најављено је уређење платоа испред ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу. Што се осталих радова на инфраструктури тиче одлучено је да се уради канализација у неколико десетина улица широм града, као и да се уради пројекат изградње канализационе мреже за све улице које излазе на Пожаревачки партизански одред.  За изградњу кишне канализације ове године одвојено је 114 милиона динара. Што се ширења топлификационе мреже тиче, и за ову годину предвиђени су велики радови, пре свега у Ћириковцу (79 милиона динара) и на Сопоту (57 милиона), а значајна средства предвиђена су и за реконструкцију постојеће мреже.

Управљање отпадом представља велики проблем које претходне власти у Пожаревцу нису успеле да реше. Постојећа депонија је на крају својих капацитета, и моћи ће да се користи до 2019. године, а у том периоду није могуће изградити нову депонију, која мора бити регионална, према постојећим плановима и стратегијама које важе у Србији. Град је за потребе изношења и одлагања смећа ван територије града одвојио 75 милиона динара, док је још 18 милиона издвојено за санацију дивљих депонија. Заменик градоначелника најавио је увођење услуге изношења смећа и у сеоским месним заједницама. 

Водоснабдевање такође спада у горуће проблеме града Пожаревца. За побољшање система водоснабдевања одлучено је да се на водоизворишту Меминац поново уведе систем за реверсну осмозу, и за те потребе издвојено је 96 милиона динара, док био њеним увођењем требало да се добије додатних 60 l/s. Заменик градоначелника најавио је даља улагања у смањење губитака на водоводној мрежи, и истакао да је ЈКП „Водовод и канализација“ пре два месеца само у једном дану успео да санира цурења на мрежи у којима је пропадало преко 2 000 метара кубних воде дневно. Губици су и даље високи и наставиће се са решавањем тог проблема, истакао је између осталог Саша Павловић. 

Одборници су усвојили и Ребаланс 1 програма пословања јавних предузећа и јавно комуналних предузећа чији је оснивач Град Пожаревац за 2017. годину, предлог Стратегије одрживог развоја Града Пожаревца 2017-2022. године, предлог Програма о изменама Програма локалног економског развоја Града Пожаревца за 2017. годину, предлог Одлуке о изменама Одлуке о условима и начину реализације Програма локалног економског развоја Града Пожаревца за 2017. годину, предлоге решења о давању сагласности на планове пословне стратегије и развојa јавних предузећа и јавно комуналних предузећа чији је оснивач Град Пожаревац, предлог Одлуке о погодностима инвеститорима за директне инвестиције на територији Града Пожаревца….

Подели са другима: Facebook Twitter