Почетак » Актуелно
 

Национална служба за запошљавање Србије и Републике Српске у Пожаревцу

Пожаревац су посетили представници Завода за запошљавање Републике Српске и Националне службе за запошљавање Србије. Разлог јебио упознавање представника службе из Српске са видовима сарадње између државе и локалних самоуправа на пољу спровођења мера активног запошљавања.

Присутне госте је поздравио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић који је истако да локална самоуправа предузима читав низ корака у циљу смањења незапослености:

“Захваљујући великом раду читавог тима који управља овим градом, у прилици смо да, у некада великој индустријској зони која је потом деценијама била напуштена, поново отварамо производне погоне и попуњавамо их пожаревачком радном снагом. Две велике компаније, аустријски “Imofinans” и турски “Ringelsan”, већ врше обуку и потражују запослене, те, према њиховим бизнис плановима, само у овој години очекујемо првих 600 нових радних места, док ће Турски партнери у првој фази запослити преко 1000 људи.

Упоредо са тим, кроз акцију “Привреда без граница“, обилазимо и домаће привреднике који већ послују, питамо их шта можемо учинити за њих, промовишемо подстицајна средства која им је град припремио а све са једним циљем – отварања нових радних места.

Захваљујући одличној сарадњи са домаћом Националном службом за запошљавање, посебно пожаревачком филијалом, у претходне две године направили смо велики корак напред на пољу активних мера политике запошљавања. Подсетићу, 2016. године, заједно са средствима из државног буџета добијеним преко Националне службе за запошљавање, за суфинансирање јавних радова издвојили смо више од 5 милиона динара. Прошле, 2017. године Град Пожаревац је из свог буџета издвојио чак 9 милиона динара, преко седам милиона је издвојено из буџета Републике Србије, те смо тако прошле године имали средства за Јавне радове у висини од 16,3 милиона динара. Укупан број ангажованих лица по том основу у 2017. је износио 124, до тада незапослених суграђана.”

Реализација политике запошљавања, смањење броја незапослених лица и на крају и смањење стопе незапослености, по речима директора Националне службе запошљавања Србије, Зорана Мартиновића, приоритети су у Србији, а како верује и у Републици Српској.

На основу споразума о специјалним везама између Србије и Српске, закључен је специјални аранжман о сарадњи две службе за запошљавање.

Национална служба за запошљавање и ове године испратиће Локални акциони план за запошљавање у Пожаревцу.

„Национална служба за запошљавање је пре недељу дана расписала шири сет јавних позива за реализацију мера јавне политике запошљавања у 2017. години. Имамо респектибилан буџет за реализацију тих програма који је увећан за неких 850 милиона и износи 3,65 милијарди динара. Посебан буџетски фонд резервисан је за запошљавање лица са инвалидитетом у вредности од 550 милиона динара. Рачунамо и на активно учешће локалних самоуправа, имајући у виду да је истекао рок за подношење захтева локалних смоуправа за суфинансирања ЛАП-а. И ове године интересовање је велико“, рекао је Мартиновић.

Мирослав Вујичић директор Завода за запошљавање Републике Српске рекао је:

„Наша Влада се труди да питање запослености реши кроз отварање домаћих и страних инвестиција, кроз заједничке пројекте. Између Србије и Српске потоји јака веза и сарадња на највишим нивоима, почев од председника и влада. Радује нас сваки успех Србије јер смо ми природно наслоњени на Србију“. Вујичић се посебно захвалио на великој добродошлици коју су затекли у Пожаревцу.

Подели са другима: Facebook Twitter