Početak » Aktuelno
 

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije i Republike Srpske u Požarevcu

Požarevac su posetili predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije. Razlog jebio upoznavanje predstavnika službe iz Srpske sa vidovima saradnje između države i lokalnih samouprava na polju sprovođenja mera aktivnog zapošljavanja.

Prisutne goste je pozdravio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić koji je istako da lokalna samouprava preduzima čitav niz koraka u cilju smanjenja nezaposlenosti:

“Zahvaljujući velikom radu čitavog tima koji upravlja ovim gradom, u prilici smo da, u nekada velikoj industrijskoj zoni koja je potom decenijama bila napuštena, ponovo otvaramo proizvodne pogone i popunjavamo ih požarevačkom radnom snagom. Dve velike kompanije, austrijski “Imofinans” i turski “Ringelsan”, već vrše obuku i potražuju zaposlene, te, prema njihovim biznis planovima, samo u ovoj godini očekujemo prvih 600 novih radnih mesta, dok će Turski partneri u prvoj fazi zaposliti preko 1000 ljudi.

Uporedo sa tim, kroz akciju “Privreda bez granica“, obilazimo i domaće privrednike koji već posluju, pitamo ih šta možemo učiniti za njih, promovišemo podsticajna sredstva koja im je grad pripremio a sve sa jednim ciljem – otvaranja novih radnih mesta.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa domaćom Nacionalnom službom za zapošljavanje, posebno požarevačkom filijalom, u prethodne dve godine napravili smo veliki korak napred na polju aktivnih mera politike zapošljavanja. Podsetiću, 2016. godine, zajedno sa sredstvima iz državnog budžeta dobijenim preko Nacionalne službe za zapošljavanje, za sufinansiranje javnih radova izdvojili smo više od 5 miliona dinara. Prošle, 2017. godine Grad Požarevac je iz svog budžeta izdvojio čak 9 miliona dinara, preko sedam miliona je izdvojeno iz budžeta Republike Srbije, te smo tako prošle godine imali sredstva za Javne radove u visini od 16,3 miliona dinara. Ukupan broj angažovanih lica po tom osnovu u 2017. je iznosio 124, do tada nezaposlenih sugrađana.”

Realizacija politike zapošljavanja, smanjenje broja nezaposlenih lica i na kraju i smanjenje stope nezaposlenosti, po rečima direktora Nacionalne službe zapošljavanja Srbije, Zorana Martinovića, prioriteti su u Srbiji, a kako veruje i u Republici Srpskoj.

Na osnovu sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i Srpske, zaključen je specijalni aranžman o saradnji dve službe za zapošljavanje.

Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine ispratiće Lokalni akcioni plan za zapošljavanje u Požarevcu.

„Nacionalna služba za zapošljavanje je pre nedelju dana raspisala širi set javnih poziva za realizaciju mera javne politike zapošljavanja u 2017. godini. Imamo respektibilan budžet za realizaciju tih programa koji je uvećan za nekih 850 miliona i iznosi 3,65 milijardi dinara. Poseban budžetski fond rezervisan je za zapošljavanje lica sa invaliditetom u vrednosti od 550 miliona dinara. Računamo i na aktivno učešće lokalnih samouprava, imajući u vidu da je istekao rok za podnošenje zahteva lokalnih smouprava za sufinansiranja LAP-a. I ove godine interesovanje je veliko“, rekao je Martinović.

Miroslav Vujičić direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske rekao je:

„Naša Vlada se trudi da pitanje zaposlenosti reši kroz otvaranje domaćih i stranih investicija, kroz zajedničke projekte. Između Srbije i Srpske potoji jaka veza i saradnja na najvišim nivoima, počev od predsednika i vlada. Raduje nas svaki uspeh Srbije jer smo mi prirodno naslonjeni na Srbiju“. Vujičić se posebno zahvalio na velikoj dobrodošlici koju su zatekli u Požarevcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter