Почетак » Актуелно » О Граду
 

Насеру Абазију плакета за Најплеменитији подвиг годинеNaser Abazi plaque for the noblest achievement of the year

Пожаревљанин Насер Абази сврстан је међу хумане добитника плакете за „Најплеменитији подвиг године“, које традиционално, по 52. пут, додељује лист „Вечерње новости“ а свечаност је одржана у свечаној сали Скупштине града Београда. Подсећања ради, Насер Абази је 22. новембра прошле године спречио пљачку трафике у центру Пожаревца и сам савладао наоружаног разбојника кога је потом ухапсила полиција.

Насер Абази приликом уручења признања

Насер Абази приликом уручења признања

 

У традиционалној акцији „Вечерњих Новости“, додељене су четири златне и 13 специјалних плакета за најхуманија и несебична дела у прошлој години.
Жирију је председавао академик Матија Бећковић, а чинили су га Душан Ковачевић, заступник начелника ВМА пуковник Зоран Шегрт, бивши кошаркаш Дејан Бодирога, глумице Рада Ђуричин и Тања Бошковић, Александар Шапић, директор „Комтрејда“ Веселин Јевросимовић, модна креаторка Верица Ракочевић и генерални директор компаније Новости Радомир Дмитровић.

Професорка Сузана Станковић је добила златну плакету за појединачни најплеменитији подвиг, јер је својој ученици донирала кожу.

Златну плакету за колективни подвиг добили су спасиоци Министарства за ванредне ситуације Русије, који су успели да спасу око 2.600 особа међу којима 400 деце током мајских поплава.

За дечији најплеменитији подвиг златну плакету је добио петнаестогодишњи кајакаш Огњен Перановић из Чачка који је спасио два живота.Он је скочио у воду и спасио од дављења у реци Морави Мирсада и Дамира Цановића.ПЛАКЕТЕ

Постхумно, златна плакета, додељена је Дејану Лазаревићу, храбром ватрогасцу из Тополе који је страдао у мајским поплавама спасавајући Љубишу Урошевића.

Специјалну плакету је постхумно добио отац Атанасије из манастира Хиландара, који је покушавао да помогне грчким ватрогасцима који су слетели са пута, журећи да угасе пожар.

Драго Малиновић, као прави пример задружбинарства у Србији, донирао је милион евра за изградњу основне школе „Бранко Ћопић“ у Прњавору.

Маријана Милосављевић из Београда је донирала бубрег својој колегиници којој је била неопходна трансплатација и добитница је специјалне плакете за најплеменитији подвиг.

Podvig_03

Добровољци Горске службе спасавања и Српски ватрогасци – спасиоци су носиоци ове плакете због несебичног залагања за време мајских поплава и јануарских сметова. Та плакета је додељена и Живојину Болботиновићу који је са посадом свог брода прискочио у помоћ Текијанцима за време поплава и Италијану Франческу Скарфију чије удружење „Пријатељи Дечана“ се бави хуманитарним радом и помаже грађанима Косова и Метохије.

Милош Митровић је подвижник који је спасао висећи мост преко бујичне Западне Мораве, припадници 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије су у немогућим условима у фебрауру спасавали завејану колону возила у Војводини, и одликовани су том специјалном плакетом.

Сложни и вредни житељи прњаворских села Велика и Горња Илова у Републици Српској су саградили три куће за своје социјално угрожене суграђане и тиме заслужно постали носиоци те плакете.

Милисав Алимпић пензионер из села Брадић је животну уштеђевину уложио у уређење сеоске амбуланте, Милан Јаћовић основац из Куршумлије заслужан је што је девојчица из комшилука добила инвалидска колица и Насер Абази, који је спречио разбојништво су својим племемитим и херојским делима, постали подвижници за пример.

Podvig_01

Свечаности су присуствовали министар Расим Љајић, начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић који је у име ватрогасаца и примио плакету, представници Војске Србије. У име града Пожаревца свечаности је присуствовао заменик градоначелника др Миодраг Степановић.

Подели са другима: Facebook Twitter