Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Naseru Abaziju plaketa za Najplemenitiji podvig godineNaser Abazi plaque for the noblest achievement of the year

Požarevljanin Naser Abazi svrstan je među humane dobitnika plakete za „Najplemenitiji podvig godine“, koje tradicionalno, po 52. put, dodeljuje list „Večernje novosti“ a svečanost je održana u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Podsećanja radi, Naser Abazi je 22. novembra prošle godine sprečio pljačku trafike u centru Požarevca i sam savladao naoružanog razbojnika koga je potom uhapsila policija.

Naser Abazi prilikom uručenja priznanja

Naser Abazi prilikom uručenja priznanja

 

U tradicionalnoj akciji „Večernjih Novosti“, dodeljene su četiri zlatne i 13 specijalnih plaketa za najhumanija i nesebična dela u prošloj godini.
Žiriju je predsedavao akademik Matija Bećković, a činili su ga Dušan Kovačević, zastupnik načelnika VMA pukovnik Zoran Šegrt, bivši košarkaš Dejan Bodiroga, glumice Rada Đuričin i Tanja Bošković, Aleksandar Šapić, direktor „Komtrejda“ Veselin Jevrosimović, modna kreatorka Verica Rakočević i generalni direktor kompanije Novosti Radomir Dmitrović.

Profesorka Suzana Stanković je dobila zlatnu plaketu za pojedinačni najplemenitiji podvig, jer je svojoj učenici donirala kožu.

Zlatnu plaketu za kolektivni podvig dobili su spasioci Ministarstva za vanredne situacije Rusije, koji su uspeli da spasu oko 2.600 osoba među kojima 400 dece tokom majskih poplava.

Za dečiji najplemenitiji podvig zlatnu plaketu je dobio petnaestogodišnji kajakaš Ognjen Peranović iz Čačka koji je spasio dva života.On je skočio u vodu i spasio od davljenja u reci Moravi Mirsada i Damira Canovića.PLAKETE

Posthumno, zlatna plaketa, dodeljena je Dejanu Lazareviću, hrabrom vatrogascu iz Topole koji je stradao u majskim poplavama spasavajući Ljubišu Uroševića.

Specijalnu plaketu je posthumno dobio otac Atanasije iz manastira Hilandara, koji je pokušavao da pomogne grčkim vatrogascima koji su sleteli sa puta, žureći da ugase požar.

Drago Malinović, kao pravi primer zadružbinarstva u Srbiji, donirao je milion evra za izgradnju osnovne škole „Branko Ćopić“ u Prnjavoru.

Marijana Milosavljević iz Beograda je donirala bubreg svojoj koleginici kojoj je bila neophodna transplatacija i dobitnica je specijalne plakete za najplemenitiji podvig.

Podvig_03

Dobrovoljci Gorske službe spasavanja i Srpski vatrogasci – spasioci su nosioci ove plakete zbog nesebičnog zalaganja za vreme majskih poplava i januarskih smetova. Ta plaketa je dodeljena i Živojinu Bolbotinoviću koji je sa posadom svog broda priskočio u pomoć Tekijancima za vreme poplava i Italijanu Frančesku Skarfiju čije udruženje „Prijatelji Dečana“ se bavi humanitarnim radom i pomaže građanima Kosova i Metohije.

Miloš Mitrović je podvižnik koji je spasao viseći most preko bujične Zapadne Morave, pripadnici 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije su u nemogućim uslovima u febrauru spasavali zavejanu kolonu vozila u Vojvodini, i odlikovani su tom specijalnom plaketom.

Složni i vredni žitelji prnjavorskih sela Velika i Gornja Ilova u Republici Srpskoj su sagradili tri kuće za svoje socijalno ugrožene sugrađane i time zaslužno postali nosioci te plakete.

Milisav Alimpić penzioner iz sela Bradić je životnu ušteđevinu uložio u uređenje seoske ambulante, Milan Jaćović osnovac iz Kuršumlije zaslužan je što je devojčica iz komšiluka dobila invalidska kolica i Naser Abazi, koji je sprečio razbojništvo su svojim plememitim i herojskim delima, postali podvižnici za primer.

Podvig_01

Svečanosti su prisustvovali ministar Rasim Ljajić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić koji je u ime vatrogasaca i primio plaketu, predstavnici Vojske Srbije. U ime grada Požarevca svečanosti je prisustvovao zamenik gradonačelnika dr Miodrag Stepanović.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter