Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen 9. maj Dan pobede

Polaganjem venaca na Spomen kosturnicu poginulim crvenoarmejcima i Spomen kosturnicu streljanim rodoljubima obeležen je 9. maj Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici Ruske ambasade, Grada Požarevca, Vojske Srbije, policije, Braničevskog okruga, Gradske opštine Kostolac, boračkih organizacija i političkih stranaka.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da je uvek bila velika privilegija i čast za svakoga, ko je u prilici i u slobodi, da proslavlja Dan pobede, dan kada su njegovi preci za taj dar, dali svoje živote:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

„Velika je razlika kada neko šalje vojnike da osvaja tuđu i nepoznatu zemlju, i kada branite svoj grad, svoje selo, svoj izvor vode i svoju njivu. Pored velikog srca i čistih motiva, mi u Srbiji i ovom prilikom još jednom odajemo priznanje i šaljemo zahvalnost našoj braći iz tadašnjeg Sovjetskog saveza na odlučnom jurišu kroz Еvropu, čime je II Svetski rat i završen. Taj dan, 9 maj, kada je maršal Žukov ratifikovao ispred saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji danas slavimo, jer na to imamo pravo. Imamo pravo, ali i obavezu da time odamo počast mnogima koji su se za taj 9. maj 1945. godine borili, ali ga nisu dočekali. Oni koji su rođeni godinama i decenijama posle tog datuma, ostali su uskraćeni za te slavne priče i pouke. Da to ne bude tako, danas nastavljamo da obnavljamo sećanje na oslobodioce, kako bi mlađe naraštaje upoznali sa trenutkom kada je dobro pobedilo zlo, a Srbija u tome pomogla.“