Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен 9. мај Дан победе

Полагањем венаца на Спомен костурницу погинулим црвеноармејцима и Спомен костурницу стрељаним родољубима обележен је 9. мај Дан победе у Другом светском рату.

Венце су положили представници Руске амбасаде, Града Пожаревца, Војске Србије, полиције, Браничевског округа, Градске општине Костолац, борачких организација и политичких странака.

Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да је увек била велика привилегија и част за свакога, ко је у прилици и у слободи, да прославља Дан победе, дан када су његови преци за тај дар, дали своје животе:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Велика је разлика када неко шаље војнике да осваја туђу и непознату земљу, и када браните свој град, своје село, свој извор воде и своју њиву. Поред великог срца и чистих мотива, ми у Србији и овом приликом још једном одајемо признање и шаљемо захвалност нашој браћи из тадашњег Совјетског савеза на одлучном јуришу кроз Европу, чиме је II Светски рат и завршен. Тај дан, 9 мај, када је маршал Жуков ратификовао испред савезника споразум о немачкој капитулацији данас славимо, јер на то имамо право. Имамо право, али и обавезу да тиме одамо почаст многима који су се за тај 9. мај 1945. године борили, али га нису дочекали. Они који су рођени годинама и деценијама после тог датума, остали су ускраћени за те славне приче и поуке. Да то не буде тако, данас настављамо да обнављамо сећање на ослободиоце, како би млађе нараштаје упознали са тренутком када је добро победило зло, а Србија у томе помогла.“