Почетак » Актуелно
 

Обележен Дан државности у Пожаревцу

Низом манифестација Србија данас обележава Дан државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је подигнута револуција и почело ослобађање од Турске, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.

Обележавање Дана државности у Пожаревцу почело је свечаним пријемом у Градском здању на коме се присутнима обратио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

“Дан државности Републике Србије прослављамо и у Пожаревцу са намером да данашњем датуму, који у себи садржи два важна догађаја дамо посебан тон. Сретењски устав из 1835. године, и подизање Првог српског устанка 1804. године, важни су датуми у нашој историји који нас подсећају на тадашњу жељу за слободом народа али и његову намеру да Србија постане уређена држава у којој се поштују закони и слуша глас народа. Управо ти мотиви, обједињени, чине сав смисао одабира баш 15. фебруара, за Дан државности наше Србије. Ако мало боље погледамо Први српски устанак и доношење Сретењског устава видећемо да им је заједничка ствар управо јединство народа, његова слога и намера да се учини оно што се чинити мора. Иако је, вероватно и тада било оних међу Србима који су мислили да није тренутак за сукоб са турцима или доношења устава, заједнички циљ био је јасан и јасно је водио до важних догађаја српске историје”, рекао је између осталог градоначелник Спасовић, додајући да је то порука и рецепт за велике ствари које и један, под знацима наводника, мали народ, може да изведе – Јединство и слога унутар сопственог народа.

Обележавање државног празника је потом настављено крај споменика Милоша Обреновића у Градском парку полагањем венаца и пригодним скупом. Венце су положиле делегације Браничевског округа, Града Пожаревца, ГО Костолац, Удружења потомака ратника 1912-1920. године, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, ГрО СНС, ГрО СПС, СУБНОР-а и Удружење потомака ратника од 1912-1920. године Смедерево. Након химне “Боже правде” од стране Градског женског хора “Барили”  пригодну беседу казивао је др Гордан Бојковић. 

Подели са другима: Facebook Twitter