Početak » Aktuelno
 

Obeležen Dan državnosti u Požarevcu

Nizom manifestacija Srbija danas obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Obeležavanje Dana državnosti u Požarevcu počelo je svečanim prijemom u Gradskom zdanju na kome se prisutnima obratio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

“Dan državnosti Republike Srbije proslavljamo i u Požarevcu sa namerom da današnjem datumu, koji u sebi sadrži dva važna događaja damo poseban ton. Sretenjski ustav iz 1835. godine, i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine, važni su datumi u našoj istoriji koji nas podsećaju na tadašnju želju za slobodom naroda ali i njegovu nameru da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda. Upravo ti motivi, objedinjeni, čine sav smisao odabira baš 15. februara, za Dan državnosti naše Srbije. Ako malo bolje pogledamo Prvi srpski ustanak i donošenje Sretenjskog ustava videćemo da im je zajednička stvar upravo jedinstvo naroda, njegova sloga i namera da se učini ono što se činiti mora. Iako je, verovatno i tada bilo onih među Srbima koji su mislili da nije trenutak za sukob sa turcima ili donošenja ustava, zajednički cilj bio je jasan i jasno je vodio do važnih događaja srpske istorije”, rekao je između ostalog gradonačelnik Spasović, dodajući da je to poruka i recept za velike stvari koje i jedan, pod znacima navodnika, mali narod, može da izvede – Jedinstvo i sloga unutar sopstvenog naroda.

Obeležavanje državnog praznika je potom nastavljeno kraj spomenika Miloša Obrenovića u Gradskom parku polaganjem venaca i prigodnim skupom. Vence su položile delegacije Braničevskog okruga, Grada Požarevca, GO Kostolac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, GrO SNS, GrO SPS, SUBNOR-a i Udruženje potomaka ratnika od 1912-1920. godine Smederevo. Nakon himne “Bože pravde” od strane Gradskog ženskog hora “Barili”  prigodnu besedu kazivao je dr Gordan Bojković. 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter