Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen jedan od jubileja požarevačke bolnice

Pola veka neuropsihijatrije

Prijemom u svečanoj sali Gradskog zdanju, kome je prisustvovao i gradonačelnik Miomir Ilić sa saradnicima, prigodno je obeležena 50. godišnjica rada neuropsihijatrijske službe Opšte bolnice Požarevac a, tom prilikom, najavljeno je otvaranje zgrade nove bolnice 10. juna.

Dobitnici priznanja

Dobitnici priznanja

Pre pola veka godina, 1965. godine, ustanovljena je bitna funkcionalna i organizaciona jedinica požarevačke bolnice, prva nakon osnivanja Psihijatrijske klinike u Srbiji. Tokom godina pokazalo se da je jedno odeljenje nedovoljno da se sve bolesti leče na jednom mestu, te se odeljenje podelilo  na neorologiju i psihijatriju. U ovoj službi danas radi 9 lekara specijalista psihijatrije i 14 medicinskih sestara i tehničara.

-Pored fizičkog zdravlja, psihičko stanje nacije je vrlo bitno. Obolelo slepo crevo, bez  većih komplikacija, može se lako odstraniti ali, ako se desi problem sa glavom ili u glavi, vrlo teško se leči. Zbog toga dajemo na značaju svima koji rade u ovoj službi i obeležavamo ovaj dan, rekao je u svom obraćanju direktor Opšte bolnice dr Srećko  Bosić.

Obraćajući se gostima, bivšim i sadašnjim radnicima ove službe, Bosić je podsetio na težinu obavljanja ovog posla i na odgovornost koju doktori sa ovog odeljenja imaju, jer je, kako kaže, ipak najteže lečiti psihički problem ljudi.

-Za osnivanje neuropsihijatrijske službe velika zahvalnost pripisuje se dr Branku Blagojeviću, koji je početkom 60-ih godina prošlog veka, pokrenuo i organizovao službu neuropsihijatrije. Te godine bile su teške i za lekare i za pacijente, odeljenje je brojalo 35 kreveta smeštenih u podrumskim prostorijama. Tek 1982. godine služba je preseljena u novu zgradu, gde se deli na neurologiju i psihijatriju, rekao je na svečanosti dr Slobodan Petrović, načelnik psihijatrijske službe.

Povodom obeležavanja godišnjice dodeljene su plakete i zahvalnice najzaslužnijima za rad ove službe, bivšim i sadašnjim načelnicima neuropsihijatrijske službe, doktorima i medicinskim sestrama. Takođe, plaketama je posthumno iskazana zahvalnost nekadašnjim načelnicima psihijatrije – dr Branku Blagojeviću, dr Dušanu Barniću, dr Milisavu Radosavljeviću i Drakčetu Arsiću, višem socijalnom radniku.

Dr Bosić je iskoristio ovu priliku da se zahvali gradu na izdvojenim sredstvima iz budžeta i sredstvima EU, jer je uz kordinaciju Opšte bolnice Požarevac uspešno završen objekat nove bolničke zgrade, koja bi več od naredne srede, 10. juna, trebalo da krene sa radom. Podsećamo da je najavljeno da će se u tek uređene prostorije premestiti nekoliko službi iz stare bolničke zgrade. Prizemlje će biti opredeljeno za urgentno prijemnu službu za ginekologiju, akušerstvo, hirurgiju i ortopediju sa laboratorijom, dok će se patologija preseliti u suteren, najavio je Bosić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter