Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен један од јубилеја пожаревачке болнице

Пола века неуропсихијатрије

Пријемом у свечаној сали Градског здању, коме је присуствовао и градоначелник Миомир Илић са сарадницима, пригодно је обележена 50. годишњица рада неуропсихијатријске службе Опште болнице Пожаревац а, том приликом, најављено је отварање зграде нове болнице 10. јуна.

Добитници признања

Добитници признања

Пре пола века година, 1965. године, установљена је битна функционална и организациона јединица пожаревачке болнице, прва након оснивања Психијатријске клинике у Србији. Током година показало се да је једно одељење недовољно да се све болести лече на једном месту, те се одељење поделило  на неорологију и психијатрију. У овој служби данас ради 9 лекара специјалиста психијатрије и 14 медицинских сестара и техничара.

-Поред физичког здравља, психичко стање нације је врло битно. Оболело слепо црево, без  већих компликација, може се лако одстранити али, ако се деси проблем са главом или у глави, врло тешко се лечи. Због тога дајемо на значају свима који раде у овој служби и обележавамо овај дан, рекао је у свом обраћању директор Опште болнице др Срећко  Босић.

Обраћајући се гостима, бившим и садашњим радницима ове службе, Босић је подсетио на тежину обављања овог посла и на одговорност коју доктори са овог одељења имају, јер је, како каже, ипак најтеже лечити психички проблем људи.

-За оснивање неуропсихијатријске службе велика захвалност приписује се др Бранку Благојевићу, који је почетком 60-их година прошлог века, покренуо и организовао службу неуропсихијатрије. Те године биле су тешке и за лекаре и за пацијенте, одељење је бројало 35 кревета смештених у подрумским просторијама. Тек 1982. године служба је пресељена у нову зграду, где се дели на неурологију и психијатрију, рекао је на свечаности др Слободан Петровић, начелник психијатријске службе.

Поводом обележавања годишњице додељене су плакете и захвалнице најзаслужнијима за рад ове службе, бившим и садашњим начелницима неуропсихијатријске службе, докторима и медицинским сестрама. Такође, плакетама је постхумно исказана захвалност некадашњим начелницима психијатрије – др Бранку Благојевићу, др Душану Барнићу, др Милисаву Радосављевићу и Дракчету Арсићу, вишем социјалном раднику.

Др Босић је искористио ову прилику да се захвали граду на издвојеним средствима из буџета и средствима ЕУ, јер је уз кординацију Опште болнице Пожаревац успешно завршен објекат нове болничке зграде, која би веч од наредне среде, 10. јуна, требало да крене са радом. Подсећамо да је најављено да ће се у тек уређене просторије преместити неколико служби из старе болничке зграде. Приземље ће бити опредељено за ургентно пријемну службу за гинекологију, акушерство, хирургију и ортопедију са лабораторијом, док ће се патологија преселити у сутерен, најавио је Босић.

Подели са другима: Facebook Twitter