Почетак » Актуелно
 

Обележен Светски дан Рома

У Ромском едукативном центру у Пожаревцу уз културно-уметнички програм обележен је Дан Рома.

Председнк Међународног савета Рома Мирослав Вељковић поздравио је присутне госте а потом доделио акредитацију и ленту за хуманитарни рад Зорану Благојевићу председнику IQ Winer Stadtische осигурања.

Градоначелник Бане Спасовић приликом обраћања између осталог је рекао да је Пожаревац отворен град за све оне који кроз њега пролазе, за све оне који овде желе да се настане и да са радошћу дочекује и обележава Светски дан Рома.

Бане Спасовић

“Драго нам је да смо, међу овако високим званицама из Србије али и других земаља у прилици да се похвалимо чињеницом да овде никада није било никаквих подела међу грађанима. Насупрот поделама, окупљања је било итекако. Окупљали смо се и окупљамо се, ма које националности и вероисповести били, на улицама, пословима, прославама, радосним и тужним поводима, делећи добро и зло. Догоди се да ми Пожаревљани проведемо скоро читав живот у друговању и тек онда сазнамо да нам је најбољи пријатељ пореклом неке друге националности или вере, не зато што нас то није интересовало, већ зато што за наше пријатељство то није битно. Наше комшије и пријатељи Роми понегде живе у тешким условима и зато се ми као град трудимо да те услове побољшамо “, закључио је Спасовић.

Мирјана Максимовић

На данашњој свечаности обратила се и Мирјана Максимовић, програмски менаџер за политике Европске Уније, која је казала да ЕУ посвећује посебну пажњу питању инклузије Рома у Србији пре свега кроз преговоре о приступању Србије Европској Унији и да тренутно улажу 11,4 милиона евра у област социјалног укључивања Рома и Ромкиња у Републици Србији као и да је у плану да до краја године уговоре још додатних 20 милиона који би били намењени становању и запошљавању Рома.

Подели са другима: Facebook Twitter