Početak » Aktuelno
 

Obeležen Svetski dan Roma

U Romskom edukativnom centru u Požarevcu uz kulturno-umetnički program obeležen je Dan Roma.

Predsednk Međunarodnog saveta Roma Miroslav Veljković pozdravio je prisutne goste a potom dodelio akreditaciju i lentu za humanitarni rad Zoranu Blagojeviću predsedniku IQ Winer Stadtische osiguranja.

Gradonačelnik Bane Spasović prilikom obraćanja između ostalog je rekao da je Požarevac otvoren grad za sve one koji kroz njega prolaze, za sve one koji ovde žele da se nastane i da sa radošću dočekuje i obeležava Svetski dan Roma.

Bane Spasović

“Drago nam je da smo, među ovako visokim zvanicama iz Srbije ali i drugih zemalja u prilici da se pohvalimo činjenicom da ovde nikada nije bilo nikakvih podela među građanima. Nasuprot podelama, okupljanja je bilo itekako. Okupljali smo se i okupljamo se, ma koje nacionalnosti i veroispovesti bili, na ulicama, poslovima, proslavama, radosnim i tužnim povodima, deleći dobro i zlo. Dogodi se da mi Požarevljani provedemo skoro čitav život u drugovanju i tek onda saznamo da nam je najbolji prijatelj poreklom neke druge nacionalnosti ili vere, ne zato što nas to nije interesovalo, već zato što za naše prijateljstvo to nije bitno. Naše komšije i prijatelji Romi ponegde žive u teškim uslovima i zato se mi kao grad trudimo da te uslove poboljšamo “, zaključio je Spasović.

Mirjana Maksimović

Na današnjoj svečanosti obratila se i Mirjana Maksimović, programski menadžer za politike Evropske Unije, koja je kazala da EU posvećuje posebnu pažnju pitanju inkluzije Roma u Srbiji pre svega kroz pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji i da trenutno ulažu 11,4 miliona evra u oblast socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji kao i da je u planu da do kraja godine ugovore još dodatnih 20 miliona koji bi bili namenjeni stanovanju i zapošljavanju Roma.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter