Почетак » Актуелно
 

Обележена слава Градске општине Костолац – Свети Прокопије

Градска општина Костолац прославила је славу, Светог великомученика Прокопија.

Резање славског колача обављено је у цркви Светог Максима Исповедника.

Овогодишњи домаћин славе председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек дужност колачара за наредну годину предала је заменику председника Градске општине Дарку Грубетићу.


Резању колача претходила је јучерашња Литија улицама Костолца и Свечана академија у порти цркве Светог Максима Исповедника.

Присутне на академији поздравио је градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Ову нашу саборност и чување обичаја Српске православне цркве ми у Костолцу негујемо већ две деценије. То чинимо радујући се и прослављајући заједно са комшијама и пријатељима других религија и вероисповести. Хришћанство и православље у својим учењима и не оставља простора за било какав другачији суживот са људима који су по нечему различити, осим да се волимо и поштујемо. Па зар није управо Костолац најбољи пример за то да су различитости нешто што је предност а никако мана. Претходне две деценије, а нарочито период пре тога јесте био турбулентан. Ипак, свакако можемо приметити да су и ова наша слава и сви делови њеног обележавања допринели да се још више зближимо. Ту мислим, како на оне које припадност вери спаја, тако и на оне који су других религија. Свети Прокопије је, као и готово сви светитељи страдао верујући у Христа.   Ипак, од тренутка када је примио своју веру до тренутка када је због ње погубљен, показао је велику одлучност да не скрене са свог пута, уверен да то ради на добробит своју и свог народа. Иако су данас околности знатно другачије, мислим да порука о вери, упорности и љубави према својим ближњима може данас да се препозна и у развоју наше градске општине. Сви заједно, без обзира на припадност религији, верујући у труд, због будућности наших покољења и њихове слоге, упорни смо да напорно радимо на развоју Костолца, Пожаревца и читаве Србије. То смо у периоду иза нас показали и доказали резултатима којима се поносимо. Уколико у томе будемо и надаље имали барем део одлучности какве је Свети Прокопије имао бранећи хришћанство, знам да нас очекује светла будућност.“

На Свечаној академији су најбољим ученицима и спортистима генерације уручене награде и повеље.

Подели са другима: Facebook Twitter