Почетак » Актуелно
 

Одржан Дан борбе против беле куге

На Академији о наталитету и демографији учествовала су многа удружења која се баве овим областима, али и еминентни професори спрских факултета из области демографије. Сви су се сложили да статистика није ни најмање лепа, већ опомињућа.

„На путу да нас буде више чинимо један мали корак, али се надамо да ће се грудва са овог пута претворити у лавину, који ће на огњишта донети нове животе без којих нема опстанка“, рекао је Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, и захвалио организаторима што се ове године о овој важној теми говори баш у Пожаревцу.

Саша Стевић, један од иницијатора манифестације „Дан борбе против беле куге“ и идејни творац „Картице 3+“, казао је да у нашој средини има људи који желе да помогну и који се брину за будућност целе Србије.

„Ово није само пука манифестација. Договорене су разне привилегије које ће бити реализоване после манифестације, где ће грађани Пожаревца директно осетити да имају привилегију уколико имају више деце. Надам се да ће и друге локалне самоураве предузети овакве акције“, казао је Стевић.

Централни део манифестације „Дан борбе против беле куге“, одржан је у Етно парку на Тулби.

Свесни су, доносиоци одлука у Пожаревцу да је и у овом крају негативан природни прираштај, као и да ситуацију погоршава одлив становништва у земље западне Европе. Зато је, према речима Банета Спасовића, борба против беле куге, за локалну самоуправу међу приоритетима.

„Важно је да у граду имамо лепше тротоаре и фасаде. Али чему, ако нема ко да њима хода и да у њима ужива. Важно је да имамо више туриста из земље и иностранства, али чему, ако нема ко да их дочека и покаже наше чувено гостопримство. Важно је да имамо фабрике и нова радна места, али чему, ако нема ко да их попуни и на крају месеца плату однесе својој породици“, нагласио је градоначелник.

Спасовић је даље подвукао да су организацији „Дана против беле куге“ приступили подједнако као и организацији највеће манифестације у округу, Љубичевским коњичким играма, јер, како је истакао, решавање проблема беле куге решење је и за многе друге проблеме.

„Ово нам је био циљ, да деца буду у првим редовима, да политичари, руководиоци, представници министарства, гости, буду иза. Децо, данас је ваш дан. Почели смо у Смољинцу пре пет година. Циљ нам је да ширимо манифестацију, зато смо укључили паметније, политички јаче људе који имају утицај на медије да би у томе успели“, рекао Саша Стевић, иницијатор „Дана борбе против беле куге“.

Подели са другима: Facebook Twitter