Početak » Aktuelno
 

Održan Dan borbe protiv bele kuge

Na Akademiji o natalitetu i demografiji učestvovala su mnoga udruženja koja se bave ovim oblastima, ali i eminentni profesori sprskih fakulteta iz oblasti demografije. Svi su se složili da statistika nije ni najmanje lepa, već opominjuća.

„Na putu da nas bude više činimo jedan mali korak, ali se nadamo da će se grudva sa ovog puta pretvoriti u lavinu, koji će na ognjišta doneti nove živote bez kojih nema opstanka“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, i zahvalio organizatorima što se ove godine o ovoj važnoj temi govori baš u Požarevcu.

Saša Stević, jedan od inicijatora manifestacije „Dan borbe protiv bele kuge“ i idejni tvorac „Kartice 3+“, kazao je da u našoj sredini ima ljudi koji žele da pomognu i koji se brinu za budućnost cele Srbije.

„Ovo nije samo puka manifestacija. Dogovorene su razne privilegije koje će biti realizovane posle manifestacije, gde će građani Požarevca direktno osetiti da imaju privilegiju ukoliko imaju više dece. Nadam se da će i druge lokalne samourave preduzeti ovakve akcije“, kazao je Stević.

Centralni deo manifestacije „Dan borbe protiv bele kuge“, održan je u Etno parku na Tulbi.

Svesni su, donosioci odluka u Požarevcu da je i u ovom kraju negativan prirodni priraštaj, kao i da situaciju pogoršava odliv stanovništva u zemlje zapadne Evrope. Zato je, prema rečima Baneta Spasovića, borba protiv bele kuge, za lokalnu samoupravu među prioritetima.

„Važno je da u gradu imamo lepše trotoare i fasade. Ali čemu, ako nema ko da njima hoda i da u njima uživa. Važno je da imamo više turista iz zemlje i inostranstva, ali čemu, ako nema ko da ih dočeka i pokaže naše čuveno gostoprimstvo. Važno je da imamo fabrike i nova radna mesta, ali čemu, ako nema ko da ih popuni i na kraju meseca platu odnese svojoj porodici“, naglasio je gradonačelnik.

Spasović je dalje podvukao da su organizaciji „Dana protiv bele kuge“ pristupili podjednako kao i organizaciji najveće manifestacije u okrugu, Ljubičevskim konjičkim igrama, jer, kako je istakao, rešavanje problema bele kuge rešenje je i za mnoge druge probleme.

„Ovo nam je bio cilj, da deca budu u prvim redovima, da političari, rukovodioci, predstavnici ministarstva, gosti, budu iza. Deco, danas je vaš dan. Počeli smo u Smoljincu pre pet godina. Cilj nam je da širimo manifestaciju, zato smo uključili pametnije, politički jače ljude koji imaju uticaj na medije da bi u tome uspeli“, rekao Saša Stević, inicijator „Dana borbe protiv bele kuge“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter