Početak » Obaveštenja
 

Održan festival ,,Dani Jeseni“ u opštini Anina, Rumunija

U sklopu implementacije projekta „Kulturno povezivanje u svrhu jačanja turističke atraktivnosti u Regionu – Kultura bez granica“ koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje „Rumunija-Srbija 2014-2020“, projektni tim ispred Grada Požarevca je poslednjeg vikenda septembra učestvovao u realizaciji festivala „Dani Jeseni“ sa partnerskom oštinom Anina iz Rumunije.

U okviru realizacije festivala u Rumuniji naš grad su predstavljala dva udruženja likovnih stvaralaca ULIS „Đura Jakšić“ i ULIS „Milena Pavlović – Barili“ sa članovima koji su na samom festivalu kreirali slike koje su u fokusu imale istu tematiku kao i festival.

Likovni umetnici su nastupili slikajući na festivalu koji se održava u čast jesenje žetve. U sklopu festivala brojni poljoprivredni proizvođači i vešte zanatlije izlagali su svoje najbolje proizvode, pa su gosti iz Požarevca imali priliku da se neposredno uvere u autentičnost regiona Karaš – Severin i opštine Anina.

S druge strane, lokalno i regionalno stanovništvo, posetioci i izlagači,  imali su mogućnosti da se uvere kako nastaje umetničko delo, a predstavnici udruženja su poklonili nekoliko slika domaćinima. Grad Požarevac je, uz podršku Slađe Milovanović, predsednice ULIS „Milena Pavlović Barili“ poklonio sliku sa motivima Grada partnerskoj opštini Anina, kao simbol uspešne saradnje koja će se nastaviti i po završetku zajedničkog projekta.

Prema utvrđenom planu realizacije aktivnosti, partneri Grad Požarevac i opština Anina će zajednički učestvovati u realizaciji festivala u Srbiji i Rumuniji, razvijati kulturnu saradnju između dve države, podsticati razvoj turizma u Regionu i podržati neafirmisane umetnike i udruženja u procesu izgradnje prepoznatljivosti na tržištu.

Projekat se realizuje sredstvima Evropske Unije uz učešće Grada Požarevca, republike Rumunije i opštine Anina. Vrednost projekta je 502.063,00 evra, a period realizacije je 23.12.2017.-22.12.2018. godine.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter