Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржана академија поводом Међународне недеље глувих

“Знаковни језик – и ја сам равноправан са осталима“

Свечана академија поводом Међународне недеље глувих, одржана је у пожаревачком Центру за културу под слоганом „Уз знаковни језик и ја сам равноправан заједно са осталима“ а изведена је и пригодна представа. Поред гостију и званичника националних организација лица са овим хендикепом, присуствовали су Бојан Илић председник Скупштине града Пожаревца и Дејан Крстић члан Градског већа задужен за невладине организације, културу и информисање.

znakovni_jezik_1

Наиме, Светска федерација глувих је 1957. године препоручила међународним организацијама да се обележи „Дан глувих“. Препорука је усвојена и наредне године је обележен по први пут. Касније, Дан глувих прераста у међународну недељу, која се обележава последње седмице септембра.

            -Овогодишњи слоган упућује на то да глуви имају проблем у комуникацији. Уз знаковни језик, асистенцију тумача, они могу да буду равноправни у свим сегметима живота. Сарадња са институцијама је сада много боља, што раније није био случај. Оне треба да препознају потребе  и да саме ангажују тумаче, како би се омогућила равноправност глувих у Србији. Доста се радило на могућностима за запошљавање, број глувих незапослених је знатно смањен, али нисмо баш задовољни тиме што се на педесет особа, запосли само једна са инвалидитетом. Послодавци чак би радије платили казну него да ангажују такву особу, незнајући да смо ми способни готово за све послове, поручила је Сузана Маслаћ Матовић председник Савеза глувих и наглувих Србије.

znakovni_jezik_2

            -Све што је рађено за глуве и наглуве особе, рађено је у сарадњи са Савезом, тако и Закон о употреби знаковног  језика. Радимо на стандардизацији српског знаковног  језика. Министратво је ту да пружи подршку савезу. Пред нама су програми обуке тумача. Још много тога треба да урадимо“, нагласио је Владимир Пешић, помоћник министра рада и социјалне политике.

-Интеграција и социјализација не могу се постићи и реализовати саме по себи. Морају постојати адекватни услови који омогућују благовремено откривање и евидентирање глувих и наглувих особа, рану и континуирану рехабилитацију, адекватно образовање и професионално оспособљавање, правовремено запошљавање и укључивање у друштвени живот, у средини где глуве и наглуве особе живе. Зато је важно да заједничким радом, уважавањем и размевањем помогнемо једни другима, свако према својим могућностима, што ћемо учинити и ми, представници локалне самоуправе, настојећи да ово друштво за све грађане постане боље,  рекао је Бојан Илић председник Скупштине града Пожаревца.

znakovni_jezik_3

Подели са другима: Facebook Twitter