Почетак » Актуелно
 

Одржана конференција за медије од начелнице Градске управе Града Пожаревца Сузане Булајић и начелника финансија Милана Дабића о случају са дечијим мобилијарима и изношењима службене документације

Поводом незаконитих изношења докумената из Градске управе јавности се обратила начелница Градске управе Пожаревца Сузана Булајић.

Узело је маха објављивање службених докумената и службене евиденције локалне самоуправе на друштвеним мрежама, речи су начелнице Градске управе, Сузане Булајић. Проблем настаје, објашњава начелница Градске управе, у вези законитости прибављања тих докумената, тј. не поштују се законите процедуе истих и у том случају је дужност овлашћених органа да процесуирају свако ванзаконито прибављање. Булајић је рекла да сваки грађанин Пожаревца путем захтева за прибављање информација од јавног значаја може добити било који документ и добити одговоре на било која питања, ово се наравно не односи на документе који носе ознаку службена тајна. Она је још навела да је град 2012. године добио признање као једна од најажурнијих локалних самоуправа за достављање информација од јавног значаја и да та иста лица и даље обављају ту дужност. Начелница је још једном напоменула да није проблем у документу него у начину на који је доспео у јавност и кршењу законских процедура.

Начелник финансија Милан Дабић се обратио медијима поводом случаја реализације достављања мобилијара Граду Пожаревцу од стране црногорске фирме, где сада у поступку предатом надлежном суду Град Пожаревац тражи повраћај аванса.

Дабић је рекао да је Град Пожаревац планирао у одлуци о буџету града за 2017. годину, на иницијативу помоћнице градоначеника Светлане Миллутиновић, средства у износу од 1.800.000 динара за преузимање дела трошкова донације урбаних мобилијара од донатора са којим су вођени разговори још у 2016. години.

Након планирања у буџету дошло је до предлога уговора о донацији урбаних мобилијара за дечија игралишта чија је вредност 90.380 евра, и по коме је донатор Мегастил д.о.о. Подгорица Црна Гора био донатор. Одатле произилази обавеза града да фирми надокнади трошкове превоза, монтаже и шпедиције, у износу од 14.000 евра, а које би град Пожаревац авансно платио у износу од 40 одсто, односно 692.231 динар и 20 пара, а остатак тек након испоруке и монтаже. Учешће града Пожаревца од 14.000 евра представља суфинансирање покрића трошкова превоза, монтаже и шпедиције коју донатор организује а у циљу реализације донације. Након консултација са Министарством финансија добили су одговор да не би било уметно тражити банкарску гаранцију на овај износ и зато што ништа није указивало да до реализације уговора неће доћи. Аванс је преко НБС уплаћен донатору у Црној Гори након чега је требало да дође до реализације донације. Донатор је тражио продужење рока за испоруку због прибављања одређених сертификата за увоз мобилијара. Због одуговлаченај реализације уговора 17. јула покренту је поступак пред надлежним судом, из правобранилаштва добили су одговор да је пред надлежним судом покренут поступак. Дабић очекује да ће аванс бити враћен након судског поступка и град неће бити оштећен за ових 692 хиљаде динара.

Начелница Градске управе Сузана Булајић је још додала да то није ни прва, ни последња ситуација, да је град Пожаревац у спору због неког новца са другом страном. Град је у скоро свим случајевима наплатио своја потраживања.

Подели са другима: Facebook Twitter