Почетак » Актуелно
 

Одржана седница Скупштине Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског округа

Седници је поред чланова скупштине и председника РПК Тамаре Ивковић присуствовао и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић. Градоначелник се управо и први обратио скупу где је представио шта је урађено у претходном периоду и шта је у плану да се уради убудуће. Он је истакао: 

„У протеклом периоду Пожаревац је поклонио велику пажњу свом економском развоју, који је дуго година био занемарен. Први резултати су већ видљиви, а у наредном периоду очекујемо значајно убрзање економског развоја града. Да поменем само неке од резултата: У последњих неколико година град је изградио и инфраструктурно уредио Нову индустријску зону површине око 9, 5 хектара, и купио фабрику шећера површине око 22 хектара и око 40.000 м2 пословног простора, који такође прилагођавамо потребама инвеститора. Настојаћемо да куповином осталих погона који више не раде комплетирамо читаву стару индустријску зону.

Сматрам да је за локалне привреднике, односно мала и средња предузећа нарочито погодна Нова индустријска зона, која је управо намењена отварању малих, породичних фирми, мада се намена може по потреби мењати и прилагодити потребама већих инвеститора. Зона је потпуно инфраструктурно опремљена, налази се на километар од центра града.

Желим да овом приликом још једном подсетим привреднике да је Град Пожаревац један од ретких градова који је донео Програм локалног економског развоја са циљем подстицања економског развоја Града Пожаревца и стварања повољнијег пословног окружења. За те потребе ово године смо издвојили 17 млиона динара за доделу различитих подстицаја привреди, како би се створили услови за оснивање нових предузећа, ојачавања постојећих предузећа, отворила радна места, увеле нове технологије и иновације и самим тим да се Град позиционира као снажан привредни центар за инвестирање, пословање и живот… Град је са овим направио корак ка привредницима, јер само заједнички можемо унапредити пословну климу и ојачати привредни сектор који је и основни покретач економског развоја. Сви привредници који имају регистровано предузеће на територији града су у могућности да добију подстицаје. Како је Јавни позив отворен до утрошка средстава и налази се на сајту Града позивам привредни сектор да искористи средства и олакша себи пословање.

До сада смо потписали Уговор о додели подстицаја са фирмом ДИПРОМ доо Пожаревац којој смо доделили средства за набавку опреме у вредности од 3.315.458,40 динара која ће њихов производни процес учинити ефикаснијим и квалитетнијим. ДИПРОМ је у обавези да реализује пројекат у року од три године од доделе подстицаја, да исти одржи још три године, да упосли 21 лице до краја 2021. године и да достигнути број укупно запослених не смањује у периоду од најмање три године након реализације пројекта, као и да новозапосленим лицима исплаћује зараду увећану за 20% од минимално прописане зараде.

У наредним годинама намеравамо да Програм локалног економског развоја додатно прилагођавамо потребама привредника те смо сада у сарадњи са Министарством финанисија, Комисијом за контролу државне помоћи у процесу израде трогодишњег програма којим ћемо линеарно подстицати меру привлачења инвеститора у производном сектору и сектору услуга.

Оно што могу да најавим је да ће 21. новембра у Пожаревцу отпочети реализација прве директне стране инвестиције после дужег низа година. Аустријска компанија „Имофинанз“ отпочеће изградњу ритејл парка Стоп Шоп, вредност ове инвестиције износи око 10 милиона евра. Прва фаза подразумева 7.000 квадрата површине овог парка и требало би да упосли око 300 радника. Познато је да је Пожаревац један од највећих трговинских центара у Источној Србији. Са отварањем Стоп шопа, наш положај ће се још више учврстити, када је трговина у питању. Поред познатих трговачких брендова, у Стоп шопу ће места бити и за локалне привреднике који ће имати прилике да у њему продају своје производе.

Од када сам изабран за градоначелника залажем се да Град Пожаревац улаже у младе, образоване људе и зато желимо да пружимо пуну подршку валоризацији потенцијала која свима иде у корист и тиме приближамо свет образовања свету рада.“

Спасовић је још рекао да су у граду велика улагања у инфраструктуру преко милијарду динара али и у школске објекте, локална самоуправа и Канцеларија за јавна уалгања Владе Републике Србије тренутно улажу преко 200 милиона динара.

Подели са другима: Facebook Twitter