Почетак » Актуелно
 

Одржана завршна конференција пројекта „Култура без граница“

Пројекат је финансиран у оквиру програма прекограничне сарадње Румунија – Србија. Вредност пројекта износила је нешто више од 500 хиљада евра, а реализовали су га град Пожаревац и општина Анина. Пројекат је промовисао културу и традицију две земље у циљу побољшања културног туризма и туристичке понуде у прекограничној области. Пожаревац је преко пројекта добио балон халу и бину.

Председник пожаревачког парламента Бојан Илић је овом приликом истакао да је пројекат успешно спроведен и да се нећемо на томе зауставити:

Бојан Илић

“Обе општине партнера су имале идеју, а и потребу да на неки начин обогате туристичку понуду, оживе традицију и омогуће талентованим појединцима да њихове рукотворине дођу до изражаја. Овај пројекат је то и омогућио. Било је преко 150 учесника за ових годину и по дана, представника културно уметничких друштава, музичких и плесних удружења и наравно талентованих појединаца. У оквиру Пројекта смо за Град Пожаревац купили балон халу и бину који ће се најпре користити у сврху јачања туризма. Пројекат је промовисао креативност и међународно ширење културе, трансфер вештина и знања, мобилност уметника и циркулацију уметничких и културних дела и производа, а кроз организацију годишњих културних догађаја, створити мрежу културних удружења и институција са обе стране. Организовање мултикултуралних фестивала је обезбедило неопходан подстицај локалним удружењима и свим заинтересованим субјектима у сектору туризма. Пројекат је успоставио нове односе у области културе и створио услове за нови културни амбијент и понуду“, закључио је Илић.

Фабиан Ене

Фабиан Ене, учесник пројекта из Анине, рекао је овом приликом да је са Пожаревцем реализовано много културно-уметничких активности које су допринеле повећању броја посетилаца у Анини, и да су они промовисали пругу Анина-Оравица, Бохуји језеро и Биљар водопад, тако да су ови локалитети постали познати и у нашем региону.

Данијела Туфегџић

Данијела Туфегџић, менаџер пројекта, представила је пројекат и подвукла да је он био успешан и користан за обе стране које су биле партнери. Она је још додала да ће пројекат успоставити нове односе у области културе и створити услове за нови културни амбијент и понуду. Домаћи произвођачи хране, као и производи неафирмисаних уметничких, музичких и књижевних удружења биће представљени организовањем фестивала у Пожаревцу и Анини.

Подели са другима: Facebook Twitter