Почетак » Актуелно
 

Округли сто у оквиру пројекта ОСНАЖИТИ

У оквиру пројекта “Оснажити! Друштвено-економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва кроз процес рециклаже“ у згради градске управе Пожаревац, одржан је округли сто под називом „Неформални сакупљачи секундарних сировина – локалне иницијативе и изазови као полазна тачка у дефинисању модела за увођењe сакупљача у легалне токове“.

Мотив округлог стола је покретање дијалога са релевантним институцијама и установама на локалу на тему неформалних сакупљача и легализације њиховог рада. Ово је трећи у низу округлих столова који ће се одржавати и у осталим градовима у којима се спроводе пројекти које финансира ЕУ у оквиру програма „Иницијативе активне инклузије Рома“, а који се такође баве економским укључивањем неформалних сакупљача у систем управљања отпадом.

Како би се дефинисао применљив модел за увођење сакупљача у легалне токове, неопходно је узети у обзир ситуацију на терену и актуелне иницијативе, посебно у  сектору управаљања отпадом. С обзиром да у Србији има око 30.000 сакупљача који су углавном примаоци социјалне помоћи и делатност сакупљања обављају нелегално, на округлом столу је закључено да је неопходно радити на системском решавању проблематике ове циљне групе. Системско решавање подразумева формирање регистра сакупљача и дефинисање номенклатуре као полазних тачака у решавању овог проблема. Потребно је радити на усклађивању појединих закона и афирмативних мера за самозапошљавање Рома, као и на успостављању система управљања отпадом који ће препознати неформални сектор као важан ресурс.  

„Сматрамо да је у интересу државе да ради на решавању питања неформалних сакупљача.“ „Удружење Треехоусе из Крушевца од 2012. године води базу података неформалних сакупљача из Крушевца, што ће нам бити одлична полазна тачка у класификацији сакупљача и изради регистра у Крушевцу, јер приходи сакупљача на месечном нивоу варирају од 10.000 динара до 70.000 динара. Модел увођења сакупљача у легалне токове мора да узме овај индикатор у обзир, посебно када је у питању новчана социјална помоћ. Из тог разлога, на данашњем округлом столу активно учешће су узели Директори НСЗ и ЦСР из филијала Пожаревац и Крушевац, представници служби локалних самоуправа и Јавних комуналних предузећа ова два града, наше колеге из Удружења Рома Браничевског округа, као и локалне организације из Пожаревца које се баве питањима Рома.“, истакла је менаџерка пројекта „Оснажити“, Ивана Стевановић Хемпфлинг. 

Пројекат Оснажити! је финансиран од стране Европске Уније, а спроводе га Јавно комунално предузеће Крушевац као носилац пројекта и Град Крушевац и ОЦД Treehouse као партнери, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као главног корисника пројекта. Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, коју ЕУ финасира са 5.4 милиона евра, а који спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Подели са другима: Facebook Twitter