Почетак » Актуелно
 

Отворене су 22. Глумачке свечаности “Миливоје Живановић”

Традиционалне глумачке свечаности “Миливоје Живановић”, 22. по реду, отворене су у Пожаревцу.

Представом “Народна драма“ Народног  позоришта Београд, публика је отпочела још једну позоришну авантуру која се више од две деценије одвија почетком априла у Пожаревцу, у част великог глумца.

Представи је претходила и церемонија отварања, током које се присутнима најпре обратио Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца који је уједно и председник уметничког већа фестивала.

– Глумац, односно драмски уметник је професија коју је, мишљења сам, нашим грађанима највише приближио баш Миливоје Живановић. Они који су га познавали кажу да је поред огромног талента био бескомпромисан када је у питању рад у позоришту, али такође и када се требало дати на значају позоришној уметности и стати у одбрану глумачком занату. Поштован међу колегама, обожаван пред публиком, вољен код суграђана,… све су то разлози што фестивал у његову част у његовом граду има овако велики значај данас у свету театра. Не желећи да се хвалимо нашим Миливојем само речима, подсећам да је управо он био централна фигура прошлогодишњих Љубичевских коњичких игара када су га драмским приказом отелотворили глумци сомборског позоришта, и то не само њега, већ и остале великане српског глумишта из овога краја, Живку Матић и Жанку Стокић. Тако се чика Миливоје кроз улогу, поново нашао на дефилеу, на коме је некада лично предводио параду.

Драги глумци, све речи које сам изговорио током овог обраћања, у служби су добродошлице вама и вашем божанском дару коме ћемо се сви ми из публике дивити до 6. априла у оквиру 22. Глумачких свечаности у част Миливоја Живановића. – навео је, између осталог, Спасовић.

По традицији, кључ града Пожаревца предат је глумцима, а част да га чува током Глумачких свечаности, припала је глумици Ани Софреновић  која је истакла:

– Мислим да је вредност глумаца у томе да чувају чаролију, да чувају мир и да чувају мисао. Ми ћемо чувати ваш град у току овог фестивал – навела је Софреновић а након тога, Беседу о глумцу казивала је Светлана Бојковић, драмска уметница.

Сваке вечери стручни жири и жири публике бираће глумца представе и на крају фестивала биће проглашен најбољи глумац овогодишњих Глумачких свечаности, који ће осим новчане нагрде од 150.000 динара добити и статуету Миливоја Живановића.

У недељу 2. априла, следи представа “Иванов”, А.П. Чехов у продукцији Народног позоришта Београд. Остварење “Авети” Хенрик Избен у продукцији БИТЕФ Театра, Будва град театра, МЕСС Сарајево и Хартефакт фонда биће представљено 3. априла. У пожаревачком Центру за културу а у продукцији Југословенског драмског позоришта, 4. априла гледаћемо представу “Под жрвњем”, а 5. априла публика ће имати прилику да погледа и представу Александра Поповића “Мрешћење шарана” у продукцији Атељеа 212.

Завршне вечери фестивала, ван конкуренције биће изведена представа “Пасивно пушење” Небојше Ромчевића, у режији Егона Савина и у продукцији Звездара театра.

У оквиру пратећег програма фестивала у холу је отворена изложба фотографија “Петар Краљ, улоге у позоришту и на радију”.

Подели са другима: Facebook Twitter