Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пета филозофска олимпијада

Пожаревац је био домаћин младим филозофима из 30 градова Србије који су учествовали на петој Српске олимпијади филозофије у Пожаревачкој гимназији која се одржава у оквиру Националних квалификација за Међународну филозофску олимпијаду. Тим поводом уприличен је пријем за учеснике такмичења, као и њихове професоре и менторе из 30 школа из Србије у свечаној сали  Градског здања на коме су уручене су медаље и захвалнице најбољим такмичарима.

Најбољи млади познаваоци филозофије са наставницима и домаћинима

Најбољи млади познаваоци филозофије са наставницима и домаћинима

Златну медаљу на филозофској олимпијади освојио је Нестор Јанковић, ученик Прве београдске гимназије, друго место и сребрна медаља припали су Ивони Јањић, ученици 14. Београдске гимназије, док је бронзану медаљу освојио Немања Петровић, ученик Гимназије из Параћина. Двоје првопласираних такмичара учествоваће на Међународној филозофској олимпијади која се од 14. до 18. маја одржава у граду Тарту у Естонији. Иначе, организатори ове манифестације били су Српско филозофско друштво и Пожаревачка гимназија.

Учеснике су на данашњем пријему поздравили Данијела Жуковски, директор Пожаревачке гимназије, председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић и Слободан Кањевац, председник Српског филозофског друштва. Један од домаћина био је Милош Јеремић, професор филозофије у Пожаревачкој гимназији и један од организатора такмичења. Беседу о слободи говорио је професор филозофије Иван Младеновић.

Данијела Жуковски, директор Пожаревачке гимназије је у обраћању учеснцима изразила велико задовољство чињеницом да филозофска олимпијада сваке године окупља све већи број учесника, и захвалила се свима који су ове године помогли манифестацију.

Бане Спасовић, председник Скупштине града Пожаревца поздравио је присутне госте, ученике и професоре и рекао:

-Већ сте доказали да умете да, жаргонски речено, мислите „својом главом“. Ту способност, тако драгоцену у земљи која тек треба да се развија, великим делом дугујете и својим професорима. Заслужили су и наклон од вас, наклон који, сигуран сам, и све вас очекује од нас када заузмете одговорна места у нашој Србији у годинама које су пред нама“.

Најбољи млади познаваоци филозофије са наставницима и домаћинима

Најбољи млади познаваоци филозофије са наставницима и домаћинима

Поред Гимназије и Српског филозофског друштва, као и града Пожаревца, овогодишњу Олимпијаду помогла је и Пољопривредна школа са домом ученика, чији је директор Видоје Вукашиновић такође добио захвалницу организатора.

Медаље и захвалнице учесницима филозофске олимпијаде уручили су Бане Спасовић, председник Скупштине града Пожаревца и Слободан Кањевац, председник Српског филозофског друштва.

Подели са другима: Facebook Twitter