Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Peta filozofska olimpijada

Požarevac je bio domaćin mladim filozofima iz 30 gradova Srbije koji su učestvovali na petoj Srpske olimpijadi filozofije u Požarevačkoj gimnaziji koja se održava u okviru Nacionalnih kvalifikacija za Međunarodnu filozofsku olimpijadu. Tim povodom upriličen je prijem za učesnike takmičenja, kao i njihove profesore i mentore iz 30 škola iz Srbije u svečanoj sali  Gradskog zdanja na kome su uručene su medalje i zahvalnice najboljim takmičarima.

Najbolji mladi poznavaoci filozofije sa nastavnicima i domaćinima

Najbolji mladi poznavaoci filozofije sa nastavnicima i domaćinima

Zlatnu medalju na filozofskoj olimpijadi osvojio je Nestor Janković, učenik Prve beogradske gimnazije, drugo mesto i srebrna medalja pripali su Ivoni Janjić, učenici 14. Beogradske gimnazije, dok je bronzanu medalju osvojio Nemanja Petrović, učenik Gimnazije iz Paraćina. Dvoje prvoplasiranih takmičara učestvovaće na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi koja se od 14. do 18. maja održava u gradu Tartu u Estoniji. Inače, organizatori ove manifestacije bili su Srpsko filozofsko društvo i Požarevačka gimnazija.

Učesnike su na današnjem prijemu pozdravili Danijela Žukovski, direktor Požarevačke gimnazije, predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović i Slobodan Kanjevac, predsednik Srpskog filozofskog društva. Jedan od domaćina bio je Miloš Jeremić, profesor filozofije u Požarevačkoj gimnaziji i jedan od organizatora takmičenja. Besedu o slobodi govorio je profesor filozofije Ivan Mladenović.

Danijela Žukovski, direktor Požarevačke gimnazije je u obraćanju učesncima izrazila veliko zadovoljstvo činjenicom da filozofska olimpijada svake godine okuplja sve veći broj učesnika, i zahvalila se svima koji su ove godine pomogli manifestaciju.

Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Požarevca pozdravio je prisutne goste, učenike i profesore i rekao:

-Već ste dokazali da umete da, žargonski rečeno, mislite „svojom glavom“. Tu sposobnost, tako dragocenu u zemlji koja tek treba da se razvija, velikim delom dugujete i svojim profesorima. Zaslužili su i naklon od vas, naklon koji, siguran sam, i sve vas očekuje od nas kada zauzmete odgovorna mesta u našoj Srbiji u godinama koje su pred nama“.

Najbolji mladi poznavaoci filozofije sa nastavnicima i domaćinima

Najbolji mladi poznavaoci filozofije sa nastavnicima i domaćinima

Pored Gimnazije i Srpskog filozofskog društva, kao i grada Požarevca, ovogodišnju Olimpijadu pomogla je i Poljoprivredna škola sa domom učenika, čiji je direktor Vidoje Vukašinović takođe dobio zahvalnicu organizatora.

Medalje i zahvalnice učesnicima filozofske olimpijade uručili su Bane Spasović, predsednik Skupštine grada Požarevca i Slobodan Kanjevac, predsednik Srpskog filozofskog društva.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter