Почетак » Актуелно
 

Почели 17. “Сестрољински дани преображења“

У Пољани, у порти манастира Сестрољин, синоћ су почели 17. „Сестрољински дани преображења“.

Манифестацију је отворио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

“Пољана има под својим окриљем две велике манифестације, два велика народна сабора – Ускршњи етно фестивал и Сестрољинске дане преображења. Чињеница да се овде окупљамо већ седамнаести пут а да и сусрети око Ускрса трају већ петнаеста година, говори да се у Пољани поштује традиција а то је важно из много разлога. Највећи разлог је тај да увек морамо бити свесни да смо обичаје, земљу и знање од старијих наследили и да то увек морамо памтити. Мишљења сам да не постоји бољи начин за то од оваквих окупљања и то под капом наше цркве, која се вековима брине да не заборавимо наш идентитет и корене. Преображење као празник према Библији означава дан Христовог преображења на гори Тавор, када је у исто време најављена и његова слава али и страдање. Тиме је уједно послата и порука људском роду да су ове две ствари скоро увек повезане, али да на крају правда и истина морају победити, те тако, више од две хиљаде година касније, славимо Христа спаситеља захвални за жртву коју је учинио за нас.“

Пре градоначелника просутнима се обратио свештеник Радослав Вукосављевић, који је рекао да је због временских непогода било питање да ли ће се ове године одржати Сестрољински дани преображења, али да је захваљујући мештанима, фирмама и Граду Пожаревцу све санирано и омогућили су се услови за одржавање манифестације.

Првог дана свечаности наступила је женска певачка група ГАНИП-а из Пожаревца као и као КУД „Младост“ из Пољане, КУД „Миљковић“ из Ћириковца и КУД „Кленовник“.

Покровитељ ове манифестације је град Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter