Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Početak obuke za izradu proizvoda ručnom izradom: tkanjem, pletenjem, vezom, štrikanjem

U okviru projekta „Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja“, počela je još jedna obuka za izradu proizvoda ručnom izradom. Projekat se sprovodi u okviru šireg Programa nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovnih grupa u Srbij“, komponenta Inicijativa za inkluziju faza 3, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ova obuka je i poslednja u nizu obuka koje su organizovane u toku ove godine, koje za cilj imaju unapređenje položaja pripadnika teško zapošljivih grupa na tržištu rada. Obuku pohađa 10 Romkinja sa ciljem da steknu veštine sa kojima mogu da imaju sopstvenu proizvodnju i zaradu radom od kuće. Trening obuhvata veštine tkanja, pletenja, veza, štrikanja.

Program obuke uključuje i poznavanje materijala, posebno u pogledu pogodnosti i obradivosti, poznavanje tehnika obrade, pričvršćivanja i završne obrade materijala – tradicionalnih i modernih i poznavanje srodnih zanata, posebno na mestima spajanja ili preklapanja.

Na ovaj način će 10 Romkinja steći veštine koje bi mogle da pomognu pri nalaženju zaposlenja sa otvorenom mogućnošću udruživanja kroz zadrugu ili osnivanja socijalnog preduzeća.

Obuku sprovode članice Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović” iz Požarevca, kao autentično dobrotvorno, kulturno – prosvetno i tradicionalno udruženje žena.  Prvi dan treniga bio je 23. septembar i trajaće ukupno 15 dana.

Grad Požarevac treći put zaredom izabran kao jedan od gradova i opština koji realizuju projekte za zapošljavanje u skladu sa potrebama na lokalu u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat podrazumeva unapređenje položaja marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina na tržištu rada kroz pomoć u pokretanju sopstvenog posla, zapošljavanju, organizovanju stručnih kurseva i obuka po ličnom izboru, kao i u oblasti starih zanata. Vrednost projekta je 100.000,00 evra.