Почетак » Актуелно » О Граду
 

Почетак обуке за израду производа ручном израдом: ткањем, плетењем, везом, штрикањем

У оквиру пројекта „Развој ромског предузетништва у функцији одрживог запошљавања Рома и Ромкиња“, почела је још једна обука за израду производа ручном израдом. Пројекат се спроводи у оквиру ширег Програма немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализовних група у Србиј“, компонента Иницијатива за инклузију фаза 3, који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Ова обука је и последња у низу обука које су организоване у току ове године, које за циљ имају унапређење положаја припадника тешко запошљивих група на тржишту рада. Обуку похађа 10 Ромкиња са циљем да стекну вештине са којима могу да имају сопствену производњу и зараду радом од куће. Тренинг обухвата вештине ткања, плетења, веза, штрикања.

Програм обуке укључује и познавање материјала, посебно у погледу погодности и обрадивости, познавање техника обраде, причвршћивања и завршне обраде материјала – традиционалних и модерних и познавање сродних заната, посебно на местима спајања или преклапања.

На овај начин ће 10 Ромкиња стећи вештине које би могле да помогну при налажењу запослења са отвореном могућношћу удруживања кроз задругу или оснивања социјалног предузећа.

Обуку спроводе чланице Кола српских сестара „Босиљка Боса Павловић” из Пожаревца, као аутентично добротворно, културно – просветно и традиционално удружење жена.  Први дан тренига био је 23. септембар и трајаће укупно 15 дана.

Град Пожаревац трећи пут заредом изабран као један од градова и општина који реализују пројекте за запошљавање у складу са потребама на локалу у оквиру Немачке развојне сарадње. Пројекат подразумева унапређење положаја маргинализованих група и националних мањина на тржишту рада кроз помоћ у покретању сопственог посла, запошљавању, организовању стручних курсева и обука по личном избору, као и у области старих заната. Вредност пројекта је 100.000,00 евра.