Početak » Aktuelno
 

Potpisan Sporazum o aktivnim merama zapošljavanja

Grad Požarevac potpisao je Sporazum o aktivnim merama zapošljavanja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje filijala Požarevac.

Požarevac je danas, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje načinio još jedan korak u borbi koja ima za cilj da smanji nezaposlenost. Više od 16,3 miliona dinara izdvojeno je u okviru ove mere aktivne politike zapošljavanja, koja je predviđena Lokalnim planom zapošljavanja za 2017. godinu. Devet miliona dinara koje je izdvojio grad Požarevac i 7,3 miliona koje je za ovu namenu odredila Nacionalna služba za zapošljavanje, biće posredno usmerena na teže upošljive kategorije, naše ljude, sugrađane, kojima je posao najpotrebniji. Novčana naknada neto po licu iznosi 18.000 dinara.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i direktorka požarevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Sonja Mirić.

Na konferenciji za medije gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je izjavio da je jedna od mera u budžetu grada, za smanjenje broja nezaposlenih i izdvajanje subvencija za nove investitore, koji žele da dođu u naš grad.

Spasović je još dodao da je lokalna samouprava kao što je i obećala izdvojila još veća sredstva nego prethodne godine, odnosno tri puta više, za zapošljavanje naših sugrađana preko Javnih radova. Tu se misli na osobe koja spadaju u teže zapošljive kategorije. On je pozvao firme koje ispunjavaju uslove da konkurišu za ova sredstva.

Gradonačelnik je još izjavio da će na ovaj način osobe bez zaposlenja moći bar na nekoliko meseci da ostvare prihode i povećaju kućni budžet.Sonja Mirić direktor Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Požarevac istakla je da je grad Požarevac u ovoj godini za aktivne mere za zapošljavanje izdvojio najveća sredstva do sada, što će omogućiti da se uz sredstva NSZZ zaposli, preko Javnih radova najveći broj ljudi. Javni radovi treba da ispoštuju opšti društveni interes a to je radno angažovanje teže zapošljivih kategorija a to su mladi bez roditeljskog staranja do 30 godina, deca palih boraca do 30 godina, lica preko 50 godina i nisko i nekvalifikovana lica.

Javni radovi traju od mesec dana do četiri meseca, maksimum broj lica koja mogu da se angažuju, ukoliko Javni radovi traju mesec dana je 474, ukoliko traju četiri meseca onda se može angažovati 150 osoba.

Poziv za konkurs biće uskoro raspisan i na taj način moći će se angažovati nezaposlena lica sa teritorije Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter