Почетак » Актуелно » О Граду
 

Потписани уговори са пољопривредницим произвођачима за инвестиције у физичка средства и камате на краткорочне кредите

На пријему који је уприличио градоначелнк Града Пожаревца Бане Спасовић су и званично додељени уговори за око 200 пољопривредних произвођача са територије Града Пожаревца. Присутне госте поздравио је градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима.

Бане Спасовић, градоначелник Града Пожаревца

Бане Спасовић, градоначелник Града Пожаревца

Поштовани пријатељи,

Драго ми је што смо се окупили данас овде, са заједничком идејом да учинимо све што је у нашој моћи да побољшамо статус пољопривреде у нашој околини. Иако је обичај да се у овој ситуацији обећају нове мере, подстицаји и улагања, велико ми је задовољство што сам у прилици да подсетим и на неке кораке које смо предузели а чији су резултати већ видљиви.

Уз напомену да то није довољно да би пољопривреда потпуно стала на своје ноге, драго ми је да смо у последње време успели барем мало да јој олакшамо.

Једна од првих смерница коју сам као градоначелник дао својим сарадницима је да врата између пољопривредника и оних који у Градској управи брину за њих не смеју никада више бити затворена. Не смеју врата бити ни одшкринута, већ потпуно отворена са одговором на свако питање и саветом за сваку недоумицу, било да се ради о упутству за попуњавање упитника или одговору на питање о правилној употреби агротехничких мера.

Сматрам да је и изузетно значајно што смо успели да пронађемо модус за издавање у закуп пољопривредног земљишта заинтересованим лицима која од тога живе. Такође, уређење атарских путева за за које смо кроз конкурс код министарства пољопривреде али и од сопствених средстава издвојили  више од 30 милиона динара, једна је од ставки за које сам сигуран да ће у сезонама које следе тек дати видљиве резултате.

Оно што имам још да додам је да смо у овој години имали преко 200 корисника и удружења пољопривредних произвођача који су користили право на директни подстицај у висини од око 30 милиона динара и још око 40 милиона динара индиректних подстицаја. Данас уручујемо уговоре за инвестиције у физичка средства за пољопривредна газдинства у укупној висини од 17 700 000 динара и уговоре укупно вредне за суфинансирање кредитне камате у износу од око 4 милиона динара.

Иако је све ово добро, није ни изблиза довољно. Желимо да број вас који су се данас окупили овим поводом наредне године буде удвоструче, сигурни у бољу реализацију планираних средстава које је град наменио не само помоћи, већ првенствено развоју пољопривреде.

Дозволите ми на крају да вам свима пожелим срежне Божићне и Новогодишње празнике, и да сваке наредне дошекате са својим најближима, срежни и задовољни послом којим се бавите.

 

Присутнима се обратио и председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде Славиша Стојковић који је истакао да је буџетом за пољопривреду ове године било предвиђено скоро 70 милиона динара.

Славиша Стојковић

Славиша Стојковић

Александар Стојановић

Александар Стојановић

Госте је поздравио и члан градског већа задужен за пољопривреду Александар Стојановић који је овом приликом изјавио да је укупан износ директних инвестиција из буџета за следећу годину 55 милиона динара, а индиректних још 40 милиона. Одатле се финансира уређење атарских путева, противградне заштите и других мера. Израда програма буџета аграрног фонда очекује се у јануару 2017. године.

Подели са другима: Facebook Twitter