Почетак » Актуелно » О Граду
 

Потписани уговори за стимулисање нових предузетника

Пожаревац додељује субвенције за самозапошљавање

Према споразумима, које су потписани у свечаном салону Градског здања, 28 будућих предузетника, који желе да покрену соствени посао, добиће ове године по 224.000 динара од града Пожаревца и Националне службе за запошљавање. Већ су потписани уговори са 26 лица која су средства добила по конкурсу расписаном у мају а са још двоје уговори ће бити закључени накнадно. Са будућим бизнисменима уговоре су потписали градоначелник Пожаревца Миомир Илић и представници Националне службе за запошљавање а свечаном чину присуствовали су заменица градоначелника Вукица Васић и председник Скупштине града Пожаревца Жарко Пивац. Град је у буџету ове године определио око 5,7 милиона динара као подстицај за отварање самосталних радњи у области производних и занатских делатности и услуга док је Национална служба за запошљавање учествовала са 840.000 динара. По конкурсу који је расписан пролетос јавило се 36 особа а новац ће добити њих 28.

Међу одобреним захтевима појединаца највише је оних који намеравају да отворе фризерски или козметички салон, пекару или продавницу брзе хране, сервис рачунара, радионицу за израду сувенира, накита или украсних предмета и елемената. Ана Томић из Пожаревца каже да је у граду запазила велики број старијих грађана који не могу самостално да се брину о себи због чега је одлучила да отвори Агенцију за негу старих. Каже да јој субвенција много значи. Посао започиње сама а касније намерава да запосли још људи.

Прошле године је средстава из буџета за самозапошљавање од по 160.000 динара добило 20 људи. Град је у 2011. имао намеру да са 2,4 милиона динара финансира и запошљавање особа са инвалидитетом. -Нажалост, нико се није јавио на конкурс, због чега су средства преусмерена у субвенције за самозапошљавање, рекла је на конференцији за медије заменица градоначелника Вукица Васић, оцењујући да се на овај начин чини помак ка већем упошљавању људи и побољшању пословне климе у локалу.

Средства додељена преко конкурса који је град расписао ове године, значајно су већа од једнократних субвенција које додељује Национална службе за запошљавање.

Подели са другима: Facebook Twitter