Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Potpisani ugovori za stimulisanje novih preduzetnika

Požarevac dodeljuje subvencije za samozapošljavanje

Prema sporazumima, koje su potpisani u svečanom salonu Gradskog zdanja, 28 budućih preduzetnika, koji žele da pokrenu sostveni posao, dobiće ove godine po 224.000 dinara od grada Požarevca i Nacionalne službe za zapošljavanje. Već su potpisani ugovori sa 26 lica koja su sredstva dobila po konkursu raspisanom u maju a sa još dvoje ugovori će biti zaključeni naknadno. Sa budućim biznismenima ugovore su potpisali gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje a svečanom činu prisustvovali su zamenica gradonačelnika Vukica Vasić i predsednik Skupštine grada Požarevca Žarko Pivac. Grad je u budžetu ove godine opredelio oko 5,7 miliona dinara kao podsticaj za otvaranje samostalnih radnji u oblasti proizvodnih i zanatskih delatnosti i usluga dok je Nacionalna služba za zapošljavanje učestvovala sa 840.000 dinara. Po konkursu koji je raspisan proletos javilo se 36 osoba a novac će dobiti njih 28.

Među odobrenim zahtevima pojedinaca najviše je onih koji nameravaju da otvore frizerski ili kozmetički salon, pekaru ili prodavnicu brze hrane, servis računara, radionicu za izradu suvenira, nakita ili ukrasnih predmeta i elemenata. Ana Tomić iz Požarevca kaže da je u gradu zapazila veliki broj starijih građana koji ne mogu samostalno da se brinu o sebi zbog čega je odlučila da otvori Agenciju za negu starih. Kaže da joj subvencija mnogo znači. Posao započinje sama a kasnije namerava da zaposli još ljudi.

Prošle godine je sredstava iz budžeta za samozapošljavanje od po 160.000 dinara dobilo 20 ljudi. Grad je u 2011. imao nameru da sa 2,4 miliona dinara finansira i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. -Nažalost, niko se nije javio na konkurs, zbog čega su sredstva preusmerena u subvencije za samozapošljavanje, rekla je na konferenciji za medije zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, ocenjujući da se na ovaj način čini pomak ka većem upošljavanju ljudi i poboljšanju poslovne klime u lokalu.

Sredstva dodeljena preko konkursa koji je grad raspisao ove godine, značajno su veća od jednokratnih subvencija koje dodeljuje Nacionalna službe za zapošljavanje.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter