Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пожаревац међу најбољима у Србији у попису бесправно саграђених објеката

У Србији има више од 2,2 милиона бесправно саграђених објеката, од чега је до сада пописано скоро 1,4 милиона, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

“Имамо 2,2 милиона нелегалних објеката, скоро за милион више него што смо имали процену прошле године. Први пут после 40 година имаћемо коначну базу, где је шта изграђено”, навела је Зорана Михајловић. Истакла је да је попис завршило 100 локалних самоуправа и да је остало још око 50 градова и општина да то заврше у наредних седам дана. Када буде све озакоњено од пореза на имовину годишње ће се остваривати приход од 100 милона евра.

До сада је укупно пописано 1.353.463 бесправних објеката, а само у јануару ове године 509.932 објеката, саопштено је на конференцији за медије у Влади Србије. Представљању су присуствовал градоначелници и председници општина из локалних самоуправа које су најефикасније спровеле попис, као и правници и архитекте, ангажовани ради бржег спровођења Закона о озакоњењу објеката, који су били најуспешнији у пописивању бесправне градње.

На данашњиој конференцији за медије у Влади Србије присуствовао је и градоначелник града Пожаревца Бане Спасовић.

На територији Града Пожаревца од септембра 2016. године пописано је 6500 објеката од тога 2890 стамбених, 2548 помоћних, 74 економских, 19 стамбено пословних, 246 кућа за одмор, 22 комерцијална, 98 пословних и 3 објекта инфраструктуре.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је истакао задовољство што је локална самоуправа остварила одличне резултате у попису нелегалних објеката зато што се 70 одсто од укупног пореза враћа локалној самоуправи, а та средства се користе за путеве, школе, канализације, обданишта и здравство.

 

Подели са другима: Facebook Twitter