Почетак » Актуелно » О Граду
 

Пожаревачка Гимназија добила поштанску марку

Пошта Србије издала је три поштанске марке са темом “Наука“, које су свечано промовисане у Пожаревачкој гимназији. Једна марка из ове едиције посвећена је Пожаревачкој гимназији која ове године обележава 150 година постојања.

Марке су издате у циљу придруживања Поште обележавању значајних јубилеја просветних и образовних институција у Србији. Пожаревачкој гимназији посвећена је марка номиналне вредности 44 динара. Марке су добиле и Музичка академија у Београду и Академија ликовних уметности.

Извршни директор за поштански саобраћај Поште Србије, Владета Петровић рекао је да је од четвртка марка званично у оптицају.

– Од овог тренутка марка је у промету. Користиће се у унутрашњем и мешународном поштанском саобраћају, казао је он.

Поштанска марка посвећа Гимназији доказ је квалитета и трајања, нагласила је директорка школе Данијела Жуковски.

-Ова поштанска марка је за нас значајна јер је симбол трајања једног квалитета. Она је наш печат за будућност“, рекла је она.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић истакао је да ће захваљујући пуштању у промет поштанске марке, за Пожаревачку гимназију сазнати далеко шири круг људи у свету, што ова институција са дугом традицијом и заслужује.

-Марка постаје део међународног и домаћег поштанског саобраћаја. Она ће се наћи у деловима света о којим уопште не можемо ни размишљати. Драго ми је, зато што је једна гимназија, као што је ваша, заслужила поштовање и почаст. Драго ми је што се и на тај начин афирмише образовање“, рекао је министар.

Уметничка обрада овог издања дело је академског сликара, Бобана Савића Гета. Издање је штампано у тиражу од 25.000 примерака, техником вишебојне офсет штампе, у табацима од по 10 комада а Пошта Србије је за ову прилику издала и три коверта са посебним мотивима.

Подели са другима: Facebook Twitter