Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Požarevačka Gimnazija dobila poštansku marku

Pošta Srbije izdala je tri poštanske marke sa temom “Nauka“, koje su svečano promovisane u Požarevačkoj gimnaziji. Jedna marka iz ove edicije posvećena je Požarevačkoj gimnaziji koja ove godine obeležava 150 godina postojanja.

Marke su izdate u cilju pridruživanja Pošte obeležavanju značajnih jubileja prosvetnih i obrazovnih institucija u Srbiji. Požarevačkoj gimnaziji posvećena je marka nominalne vrednosti 44 dinara. Marke su dobile i Muzička akademija u Beogradu i Akademija likovnih umetnosti.

Izvršni direktor za poštanski saobraćaj Pošte Srbije, Vladeta Petrović rekao je da je od četvrtka marka zvanično u opticaju.

– Od ovog trenutka marka je u prometu. Koristiće se u unutrašnjem i mešunarodnom poštanskom saobraćaju, kazao je on.

Poštanska marka posveća Gimnaziji dokaz je kvaliteta i trajanja, naglasila je direktorka škole Danijela Žukovski.

-Ova poštanska marka je za nas značajna jer je simbol trajanja jednog kvaliteta. Ona je naš pečat za budućnost“, rekla je ona.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović istakao je da će zahvaljujući puštanju u promet poštanske marke, za Požarevačku gimnaziju saznati daleko širi krug ljudi u svetu, što ova institucija sa dugom tradicijom i zaslužuje.

-Marka postaje deo međunarodnog i domaćeg poštanskog saobraćaja. Ona će se naći u delovima sveta o kojim uopšte ne možemo ni razmišljati. Drago mi je, zato što je jedna gimnazija, kao što je vaša, zaslužila poštovanje i počast. Drago mi je što se i na taj način afirmiše obrazovanje“, rekao je ministar.

Umetnička obrada ovog izdanja delo je akademskog slikara, Bobana Savića Geta. Izdanje je štampano u tiražu od 25.000 primeraka, tehnikom višebojne ofset štampe, u tabacima od po 10 komada a Pošta Srbije je za ovu priliku izdala i tri koverta sa posebnim motivima.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter