Почетак » Актуелно
 

Пожаревачко градско здање у новом руху

Пројекат реконструкције је кренуо пре 3 године од реконструкције крова, променом електроинсталације, те је дошла на ред и фасада на Начелству предњег и задњег брода.

Укупна вредност је око 70.000.000 динара, учешће града 50% и Министарства привреде Републике Србије 50%.

По речима градоначелника Града Пожаревца Банета Спасовића, након уређења и реконструкције екстеријера, очекују се радови и на уређењу унутрашњости Начелства.

Градоначелник је истакао да је зграда забршена 1889. године, и да је она једна од најлепших зграда у Србији у то време је била друга по величини у земљи. Разлози зашто су се одужили радови на реконструкцији леже у томе што је рађена анализа материјала са којим је рађена фасада, зато што се у прошлости дешавало да малтер отпадне са фасаде након неколико месеци и из тог разлога су рађене анализе у сарадњи са одређеним институтима. Наредних дана очекује се расписивање јавне набавке за другу фазу фасаде. Спасовић је најавио да ће град обезбедити средства за радове у дворишном делу зграде. Очекује се да следеће године буде завршен објекат, а корак даље је амбијентална расвета која ће осветлети зграду Начелства. Поред Начелства очекује се следеће године и реконструкција Градског  парка. Радови ће бити озбиљни са поплочавањем, озелењавањем, фонтанама и новим мобилијарима. Све ово је у циљу, са старим и новим манифестацијама, проширење комплетне туристичке понуде града да град не буде само пролазна станица већ да се туристи задрже ту дуже.

Подели са другима: Facebook Twitter