Почетак » Актуелно
 

Представљен Пројекат ,,Унапређење предуслова за коришћење локалних социо-економских потенцијала кроз ГИС у Пожаревцу и Великом Градишту”, у оквиру програма ЕУ ПРО

Реализација овог пројекта омогућена је средствима ЕУ ПРО програма. Партнери су град Пожаревац и општина Велико Градиште. Укупна вредност  пројекта је 71.750 евра. Пројекат је започет 31. маја и трајаће 18 месеци.

Данијела Туфегџић

Идеја Пројекта је да кроз развијање географских информационих система и пружање сродних услуга у ове две локалне самоуправе, допринесемо повећању ефикасности и ефективности у пружању услуга. Планирано је развити три модела у ГИС, туризам, као заједнички модел, модел пољопривреде за Град Пожаревац, модел индустријских зона за општину Велико Градиште, рекла је Данијела Туфегџић менаџерка пројекта.

По речима Јоване Јуришић, ГИС саветника, тренутно оба партнера на пројекту имају основни функционални географско – информациони систем, а овим пројектом урадиће се његова надоградња. Постојећа база података ће се ажурирати новим информацијама и подацима потребним за израду нових слојева.

Јована Јуришић

„Заједнички модул за град Пожаревац и општину Велико Градиште је туризам. Овим модулом биће представљени постојећи туристички потенцијали, односно, природно и културно – историјско наслеђе, постојећа понуда туристичких активности и различити елементи туристичких производа. Састављањем ових свеобухватних података, обе јединице локалне самоуправе биће у могућности да боље презентују различите релевантне информације својим посетиоцима стимулишући повећање броја посетилаца, да планирају и развијају различите иницијативе у сектору туризма и пруже потенцијалним инвеститорима бољи квалитет и приступачне информације неопходне за њихове пословне подухвате.

Други модул за град Пожаревац је модул везан за пољопривреду. Ови подаци ће пружити свеобухватне информације за одговарајуће планирање и боље управљање пољопривредним земљиштем и објектима од стране ЈЛС, као и осмишљавање различитих мера и подстицаја везаних за пољопривреду и рурални развој.

Трећи модул за Велико Градиште су зоне инвестирања. Овај модул треба да садржи мапирање зона, односно, локација које су погодне за инвестирање са додатним инфраструктурним погодностима које те зоне поседује. Развој ових модула ће омогућити локалним самоуправама да боље планирају различите развојне активности и пруже побољшане услуге грађанима, а посебно потенцијалним новим предузећима и инвеститорима“, истакла је Јуришић.

Подели са другима: Facebook Twitter