Почетак » Актуелно
 

Пријем волонтера који су помогли стварању уметничке инсталације поводом ЉКИ

У свечаној сали Градског здања, пријем за волонтере који су помогли  стварању уметничке рециклажне инсталације поводом 53. Љубичевских коњичких игара уприличили су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић са својим сарадницима и помоћница градоначелника за урбанизам Светлана Милутиновић која је, подсећања ради, одушевила суграђане и њихове госте инвентивном декорацијом града поводом новогодишњих празника.

lampioni_1

-Драги пријатељи, велико ми је задовољство што имам прилику да вас поздравим и пожелим вам добродошлицу у Градско здање, рекао је градоначелник Бане Спасовић. Поздрављам Светлану Милутиновић чија се надахнутост још једном показала у пуном сјају, а нарочито све вас волонтере који сте својим добровољним радом помогли да своју визију и оствари.

Пожаревац је вашим ангажовањем добио троструку корист и свака од њих је подједнако важна за нашу средину.

Најпре за ону коју називамо животна. Значај животне средине је уметничком инсталацијом у центру града приказан као иницијална каписла. Другим речима повод за размишљање. Најпре размишљање, а потом и акцију за коју у нашем граду итекако имамо простора.

Ти украси, који су били сачињени од делова ПЕТ амбалаже, и као такви стајали изнад глава Пожаревљана током Љубичевских коњичких игара, и подсећали на значај рециклирања, имали су готово нестварну естетску вредност. Знате и сами да смо имали проблема да госте града убедимо да декорацију не чине неки скупоцени кристали, већ делови пластичних флаша. То је друга корист вашег волонтирања.

И на крају трећа, по мом мишљењу, подједнако важна корист вашег волонтирања је управо то што сте имали прилику да урадите нешто за свој град. У појединим деловима нашег друштва реч волонтер се повезује са особом која не обавља важне и значајне послове, али та дефиниција је далеко од истине. Имати прилику тако млад, као што сте ви сада, да дајете допринос свом граду и уједно стичете радно и животно искуство је непроцењива. Понекада је тај допринос мање видљив, али у вашем случају, тај допринос је изнад глава 20.000 људи сијао пуним сјајем и као такав слао свима поруку о значају заштите животне средине.

У своје лично име и у име свих грађана Пожаревца вам на томе, од срца захваљујем, казао је градоначелник Спасовић.

lampioni_2

lampioni_3

Својим сарадницима на маштовитом подухвату обратила се и Светлана Милутиновић:

– Неизмерно ми је драго што вас поново видим, јер поред тога што смо јуначки радили, дивно смо се и дружили. Искрено се надам да ће код будућих пројеката још више људи да препозна сврху волонтирања. Дакле, не чекамо, већ делујемо и стварамо! За овај пројекат је утрошено минимално средстава, чиме смо поново доказали да новац није пресудан, већ нешто сасвим друго. А то је залагање свих нас.

Највећи проблем у читавој причи је био сакупљање флаша. Када сам дошла на идеју да овако нешто направимо, нисам могла ни да појмим да ће немогуће бити да за десетак дана скупимо 30.000 флаша. И медији су се ангажовали, ставили смо пунктове за сакупљање флаша, и могли смо једино да констатујемо контејнере празније но икада. У њих је бацано и обично ђубре, а сасвим мало флаша. Тиме се враћамо на почетак приче и примарну идеју за ову инсталацију и поруку коју смо желели да пошаљемо и укажемо на проблем, а то је огромна немарност када је друштвена одговорност у питању.

Највећи проблем са којим се човек суочава у области заштите животне средине  јесу све форме отпада. Током 19. и 20. века човек је само експлоатисао природне ресурсе свих форми, док је отпад који настаје као резултат те експлоатације у великој већини случајева само одлаган и закопаван. Тек у другој половини 20. века је схваћено да се отпад неће моћи довека закопавати, већ да се мора наћи неки други начин решавања овог проблема, с обзиром на последице које оставља по екосистемима. Рођена је рециклажа, захваљујући којој, је могуће поново искористити готово 99 одсто свих врста отпада.

Потребно је да створимо друштво у коме употребљење ствари неће бити отпад, већ ресурс.

А свему овоме претходни онај клик у нашим главама, буђење и спремност да као појединци урадимо много за ову нашу планету, за овај наш град, за нашу децу.

Неизмерно ми је драго што је градоначелник препознао значај овакве врсте пројеката, иако је био свестан великог ризика овакве врсте уметничког изражавања, јер је све ово ново и до самог краја се није знало како ће то заиста да изгледа. И још кад целој причи додамо манифестацију поводом које се украшавање радило, схватамо колика је храброст била потребна да се подржи оваква врста идеја. Са његове стране, јако храбро.

Резултат је био видљив свим Пожаревљанима, оно што сам успела да чујем и да видим је опште задовољство.

Ја вам се неизмерно захваљујем у име града и надам се да ће нас бити све и више. Овај пријем је најмање што смо могли да урадимо за вас“.

lampioni_7

lampioni_6

lampioni_5

lampioni_4

Подели са другима: Facebook Twitter