Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Proizvođači hlebnog zrna zadovoljni

Letnji poljoprivredni radovi su u jeku a žetva pšenice se privodi kraju. Ovih dana u Preduzeću “Filip”, lideru u ratarskoj proizvodnji Braničevskog okruga, žeteoci ubiraju pšenicu a radnici u silosima danonoćno dežuraju na preuzimanju roda. Otkupna cena pšenice je 21 dinar za kilogram a firma „Filip“ je počela isplatu hlebnog žita.

Vlasnik preduzeća „Filip“ Milutin Filipović je tom prilikom izjavio:

– Ukupno smo otkupili preko 12.000 tona ovde i 3.000 tona oko 3.500 tona u silosima u Svilajncu. Prinosi na ovim našim prostorima su 5 ili 6 tona po hektaru a mogu da Vam kažem čak i 7 tona. Neki proizvođaći su rekli čak i 7,5 hiljda kilograma po jednom hektaru zaista kvalitetne pšenice. Žetva je, zahvaljujući ovom suncu, obavljena u rekordnom roku. Vlažnost je praktično na nivou standarda, čistoća takođe zahvaljujući kvalitetnoj mehanizaciji. Hektolitarska težina je između 78 i 82 odsto mase što do danas, do ove godine, nije očekivano. Očekivali smo da značajan kvalitet i rod budu niži, međutim, na ovim prostorima je ispalo da su prinosi i kvaliteta i roda ja mislim najbolji u zemlji. Cena je određena 21 dinar, mi smo počeli sa isplatom i mislimo da ćemo u rekordnom roku da isplatimo sve proizvođaće. Naša firma kreditira negde između 400 i 500 miliona dinara poljoprivredne proizvođaće, na ovim prostorima i to pšenicu, kukuruz, uljanu repicu, suncokret. Po tom osnovu praktično značajne količine negde oko 6 do 6,5 hiljada tona praktično dobijamo po osnovu kreditiranja a ostatak su viškovi koje preuzimamo i plaćamo redovno. Imamo već obezbeđene kupce, naše stare saradnike, to je „Agro – Grove“, to je „Viktorija grup“, to je „Pantelić“ i ostale firme sa kojima sarađujemo. Jedna količina biće verovatno izvezena za Makedoniju, neke količine prodaćemo na teritoriju BiH pre svega Srpskoj republici, našim tradicionalnim kupcima.

Predaju pšenice silosima posetili su funkcioneri lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Miomirom Ilićem i predsednikom Skupštine grada Žarkom Pivcem. Gradonačelnik Ilić je izjavio:

-Ovo je visok prinos, kako je rekao vlasnik Milutin Filipović, da nije iznenađenje uz pravilne agrotehničke mere, dobijeno je ono što je iskazano rezultatima. To je jedan deo ne samo doprinos sa ovim stručnjacima koje sam naveo, sa mojim drugovima, nego i to što je plodni Stig, Moravska dolina, Mlavska dolina, bogata izuzetnim kvalitetnim zemljištem pa uz pravilnu primenu savremene agrotehnike može da daje visok prinos ratarskih kultura. Smatram da dalje treba unapređivati ovu oblast“.

Predstavnici lokalne samouprave i otkupljivača su razgovarali sa individualnim proizvođačima koji kažu sa su zadovoljni ovogodišnjim prinosom, kvalitetom roda i otkupnom cenom. Direktor preduzeća „Filip“ Saša Filipović je rekao:

– Ove godine smo imali negde 170 hektara pod pšenicom i mogu da kazem da smo izuzetno zadovoljni prinosima koje smo postigli. Prvi put je ove godine vršeno dva puta tretiranje fungdicidima u prolecnom periodu. To je jedan od vidova najsavremenije agrotehnike koji se primenjuje danas u svetu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter