Почетак » Актуелно » О Граду
 

Решавање стамбеног питања избеглица

Град Пожаревац и свих осам општина Браничевског округа добили су помоћ за решавање стамбених питања избеглих лица.

Састанак

Састанак

Највише средстава опредељено је за град Пожаревац и општину Патровац на Млави. Иначе, у оквиру пројеката Регионалног стамбеног програма Републике Србије (РСП) ће се градити станови, делити пакети грађевинског материјала и обезбеђивати стамбено решење за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске кроз пружање новчане помоћи за куповину сеоских домаћинстава. Реч је о више од 2.000 трајних и одрживих стамбених решења, укупне вредности од 47,5 милиона евра.

У Српском народном позоришту у Новом Саду уручени су уговори представницима 61  општине, односно града, међу којима су свих осам општина Браничевског округа.  Уговоре је свечано уручио Ивица Дачић, министар споЉних послова, први потпредседник Владе и председник комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Србије.

Уручивању су присуствовали и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији, Мајкл Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава, Мехмет Кемал Бозај, амбасадор Републике Турске, Стефан Селен, заменик директора Генералног дирктората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе, Ханс Фидрих Шодер, шеф Председништва УНXЦР-а за Србију, Мајк Ујехара, вршилац дужности шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Горан Квргић, директор Јединице за управЉање пројетком Истраживање и развој д.о.о. Београд, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и остали представници дипломатског кора и међународних организација.

Izbeglice_2

Министар Ивица Дачић рекао је овом приликом да Регионални стамбени програм четри земЉе има огромну улогу и циЉ да оконча вишегодишње расеЉење у региону.

-Регионални стамбени програма је резултат поновног покретања Сарајевског процеса и јачање климе поверења и сарадње у региону. Свако додеЉено стамбено решење приближава нас коначном циЉу и затварању избегличког поглавЉа. Наставићемо да радимо на томе да избеглицама обезбедимо несметан приступ правима и достојанствене услове живота, истакао је министар Ивица Дачић.

Град Пожаревац је за овај пројекат добио око десет милиона динара, а општина Петровац на Млави око 5,5 милиона динара. Свечаном уручењу уговора присуствовали су и градоначелник Пожаревца Миомир Илић и председник општине Петровац на Млави Радиша Драгојевић.

Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циЉ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 Људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45.000 Људи.

Између осталих неразвијених комуна, општина Жабари је у оквиру регионално-стамбеног програма у Републици Србији, конкурисала за средства код Банке за развој савета Европе за изградњу која су у оквиру ових програма одобрена  и овим уговорима и додеЉена за изградњу 2 монтажне куће и стамбене зграде са 12 станова за социјална становања у заштићеним условима и грађевински материјал у вредности од 45.000 евра.

Подели са другима: Facebook Twitter