Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Rešavanje stambenog pitanja izbeglica

Grad Požarevac i svih osam opština Braničevskog okruga dobili su pomoć za rešavanje stambenih pitanja izbeglih lica.

Sastanak

Sastanak

Najviše sredstava opredeljeno je za grad Požarevac i opštinu Patrovac na Mlavi. Inače, u okviru projekata Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP) će se graditi stanovi, deliti paketi građevinskog materijala i obezbeđivati stambeno rešenje za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz pružanje novčane pomoći za kupovinu seoskih domaćinstava. Reč je o više od 2.000 trajnih i održivih stambenih rešenja, ukupne vrednosti od 47,5 miliona evra.

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu uručeni su ugovori predstavnicima 61  opštine, odnosno grada, među kojima su svih osam opština Braničevskog okruga.  Ugovore je svečano uručio Ivica Dačić, ministar spoLjnih poslova, prvi potpredsednik Vlade i predsednik komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije.

Uručivanju su prisustvovali i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, ambasador Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Kirbi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Mehmet Kemal Bozaj, ambasador Republike Turske, Stefan Selen, zamenik direktora Generalnog dirktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope, Hans Fidrih Šoder, šef Predsedništva UNXCR-a za Srbiju, Majk Ujehara, vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji, Goran Kvrgić, direktor Jedinice za upravLjanje projetkom Istraživanje i razvoj d.o.o. Beograd, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i ostali predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Izbeglice_2

Ministar Ivica Dačić rekao je ovom prilikom da Regionalni stambeni program četri zemLje ima ogromnu ulogu i ciLj da okonča višegodišnje raseLjenje u regionu.

-Regionalni stambeni programa je rezultat ponovnog pokretanja Sarajevskog procesa i jačanje klime poverenja i saradnje u regionu. Svako dodeLjeno stambeno rešenje približava nas konačnom ciLju i zatvaranju izbegličkog poglavLja. Nastavićemo da radimo na tome da izbeglicama obezbedimo nesmetan pristup pravima i dostojanstvene uslove života, istakao je ministar Ivica Dačić.

Grad Požarevac je za ovaj projekat dobio oko deset miliona dinara, a opština Petrovac na Mlavi oko 5,5 miliona dinara. Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za ciLj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 Ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 Ljudi.

Između ostalih nerazvijenih komuna, opština Žabari je u okviru regionalno-stambenog programa u Republici Srbiji, konkurisala za sredstva kod Banke za razvoj saveta Evrope za izgradnju koja su u okviru ovih programa odobrena  i ovim ugovorima i dodeLjena za izgradnju 2 montažne kuće i stambene zgrade sa 12 stanova za socijalna stanovanja u zaštićenim uslovima i građevinski materijal u vrednosti od 45.000 evra.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter